Oferta de îngrășăminte este variată, însă deznodământul trebuie să fie unul singur: o recoltă bogată!
Fertilitatea solului în care plantezi semințele influențează decisiv recolta, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Cultivatorii cu experiență au înțeles acest fapt și, de aceea, aleg să îmbogățească solul cu diferite tipuri de îngrășăminte. Astfel, se asigură că fiecare cultură va avea parte de toți nutrienții necesari.
În funcție de substanțele din care provin și de modul de aplicare, pot fi identificate mai multe categorii de ingrasaminte. Iată-le pe cele mai importante dintre ele!
Avantajele folosirii unor îngrășăminte organice
Substanțele care provin din resturi sau din produse ale organismelor vii ajută în cea mai mare măsură dezvoltarea culturilor de toate felurile. Nutrienții organici sunt bogați în potasiu, azot și fosfor, dispuse în proporții inegale, care diferă de la caz la caz.
Unele substanțe organice sunt sintetice, adică produse artificial, pe baza unor compuși organici. Altele sunt naturale, la producerea lor fiind folosite ingrediente precum gunoi de grajd, material de compost, guano, extract de pește sau alge marine.
De exemplu, fertilizatorul organic Guanito este ideal pentru a completa solul cu o mare cantitate de azot organic și fosfor, asimilabil în proporție de 100%. Materia primă folosită, guano, este rezultatul unei selecții atente, care garantează o salinitate scăzută.
Îngrășăminte foliare, pentru absorbție rapidă și completă
Această categorie de substanțe se aplică prin pulverizare și își dovedește eficiența îndeosebi pentru culturile de câmp, dar și în livezi, plantații de viță de vie și legumicultură. Modul de aplicare ajută la absorbția lor directă, completă și ușoară, astfel încât, prin intermediul frunzei, este realizat un transfer rapid de componente în țesutul plantei.
Unul dintre cele mai eficiente produse este Botamisol 80 Pro, total solubil în apă, cu o mare cantitate de L-aminoacizi liberi, completată cu azot și bioflavonoide. Acțiunea sa ajută plantele să depășească cu succes diferitele probleme provocate de condiții meteorologice nefavorabile, precum îngheț, secetă, umiditate excesivă sau salinitate ridicată a solului.
Sunt ajutate inclusiv recoltele care au fost tratate cu erbicide, fungicide sau insecticide.
Îngrășăminte solubile pentru imunitatea plantelor
Substanțele din această categorie se dizolvă repede în apă și nu lasă reziduuri. Ele stimulează înrădăcinarea plantelor, creșterea și formarea fructelor și contribuie la reducerea semnificativă a numărului de boli. Asigură o hrănire uniformă și sunt aplicare prin pulverizare. Efectele sunt maxime dacă este stropit inclusiv pământul din jurul tulpinilor, unde cresc majoritatea ciupercilor dăunătoare.
Un produs apreciat de cultivatori este Radi Stim numărul 1, biopreparat ideal pentru înrădăcinarea butașilor diferitelor specii de plante erbacee care se caracterizează prin acest mod de înmulțire. Ca urmare a folosirii sale, este asigurată o prindere mai bună și mai rapidă a butașilor, iar experiența a demonstrat că numărul mediu de rădăcini la butașii tratați este mai mare decât la cei netratați. În plus, crește lungimea medie a rădăcinii, iar plantele sunt protejate împotriva atacurilor diferiților agenți patogeni, ceea ce reduce mortalitatea produsă de mucegaiuri.
Alege îngrășăminte potrivite pentru plantele pe care le cultivi, respectă indicațiile de pe prospect referitoare la dozaj și la modul de aplicare, iar rezultatul va fi o recoltă bogată în produse de cea mai bună calitate!