In articol:
Olanda a suspendat vineri vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, după ce au fost raportate noi cazuri de coagularea sângelui, informează France 24.
Citeste si: Dominic Fritz s-a vaccinat împotriva COVID-19: „M-am vaccinat cu AstraZeneca..!”
Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca va dura până pe 7 aprilie, când se așteaptă ca Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să ofere o nouă rezoluție pe această temă.
Germania a luat o decizie similară la începutul acestei săptămâni, a menționat ministerul sănătății olandez.
Citeste si: Au fost descoperite alte 30 de cazuri de coagulare a sângelui din cauza vaccinului AstraZeneca
Cazuri de coagulare similare cu cele din alte țări
Comitetul olandez medical (The Dutch Medicines Board) a transmis că problemele de coagulare sunt similare cu cele observate în alte țări europene. "Acest lucru este, desigur, îngrijorător. Mai ales pentru că a murit o persoană relativ tânără", a declarat președintele consiliului de administrație Ton de Boer într-o declarație.
Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat miercuri că crede că serul AstraZeneca este sigur și că experții nu au găsit factori de risc specifici, cum ar fi vârsta, sexul sau istoricul medical.
Citeste si: UE dorește achiziţionarea a 10 milioane de doze de vaccin AstraZeneca din India
Ce spun autoritățile de la București
Deși unele țări au decis să administreze serul Astra Zeneca doar persoanelor peste 60 de ani, din cauza manifestării unor tromboze observate la unii pacienți tineri, autoritățile din România nu vor schimba planul de vaccinare cu acest ser.
Schema de vaccinare cu serul AstraZeneca a populației din România se va schimba doar în clipa în care vor apărea niște date științifice și la recomandarea autorităților europene.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat joi seara în cadrul unei emisiuni TV, faptul că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.
Citeste si: Țara în care aproape o treime din pacienții COVID spitalizați au fost internați din nou după câteva luni
„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.