Close sidebar
Close sidebar

Olena Zelenska, ținta dezinformării rusești la ultima vizită externă. "A cheltuit 1,1 milioane dolari pe bijuterii". Care e adevărul?

Olena Zelenska, soția liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, își însoțește rareori soțul în vizitele externe ale acestuia după declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina. Cel mai important motiv ține de asigurarea securității familiei prezidențiale de la Kiev.

Sorin Negru,

Prima doamnă Olena Zelenska nu a venit la Bucuresti

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se află, luni 10 octombrie, într-o vizită oficială în România, unde este primit de președintele Klaus Iohannis și se întâlnește cu premierul Marcel Ciolacu. 

Citește și: Volodimir Zelenski a ajuns pentru prima dată în România: ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întăreşte statul”. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu- LIVE TEXT

Cu mai puțin de o lună în urmă, președintele ucrainean și prima doamnă Olena Zelenska au vizitat SUA și Canada într-o călătorie comună, pentru a solicita sprijin continuu în războiul de apărare împotriva Rusiei.

După desfășurarea acestei vizite externe, Olena Zelenska a fost ținta unor dezinformări în social media, dar pe anumite canale de presă.

Potrivit unei postări ajunse virale pe rețelele sociale, Olena Zelenska ar fi profitat de vizita la New York pentru a cheltui 1,1 milioane de dolari pe bijuterii marca Cartier.

Cum a fost rostogolită în social media povestea cu Olena Zelenska 

Întreg lanțul dezinformării a fost urmărit de publicația Newsweek. O postare pe rețeaua X, fosta Twitter, de către utilizatorul @MyLordBebo, postată pe 4 octombrie 2023, vizualizată de 599.400 de ori spune:

„🚨‼️🇺🇸 BREAKING: „Olena Zelenska cheltuiește 1.100.000 USD pe bijuterii Cartier în NYC și obține concedieri ale angajaților!”

Postarea include un videoclip, care pare a fi o înregistrare a unei povești pe Instagram de la utilizatorul „gorgeous.bb.jeanette”.

Videoclipul include o înregistrare a unei persoane care a susținut că, în timp ce lucra la magazinul de bijuterii Cartier din New York, Zelenska a venit să își cumpere bijuterii.

Persoana susține în postare: „Când i-am arătat câteva piesele noastre, ea mi-a strigat direct în față: „Cine a spus că am nevoie de părerea ta?”, după care Zelenska a vorbit cu managerul și persoana respectivă ar fi fost concediată.

Olena Zelenska, ținta dezinformării rusești la ultima vizită externă.

[Sursa foto: Facebook]

Presupusul angajat de la magazinul Cartier a adăugat că, în timp ce făcea bagajele pentru a pleca, a tipărit o copie a chitanței cumpărăturilor Olenei Zelenska.

O fotografie a chitanței poate fi văzută la sfârșitul videoclipului, care menționează numele lui Zelenska și o factură totală de 1.110.520 de dolari!

Un mesaj postat la sfârșitul videoclipului spune: „M-a concediat pentru nimic, așa că îi voi arăta adevărata față tuturor. Ea cheltuie peste un milion la CARTIER în timp ce țara ei este în război. CHIAR ACUM!!! DE CE MI-AI RUINAT VIAȚA?!?!" 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Presupusa chitanță cu numele Olenei Zelenska pe ea

[Sursa foto: Ukraineform.ua]

Adevărul din spatele postării despre Olena Zelenska

Potrivit analizei Newsweek, care a urmărit datele vizitei Olena Zelenska în SUA și Canada, precum și alte surse conexe, informația este aproape sigur inventată.

Chitanța din videoclip este datată 22 septembrie 2023, când Zelenska se afla în Ottawa, Canada, cu președintele Zelenski. 

Cei doi au vizitat Parlamentul canadian din Ottawa, iar Zelenski a rostit o alocuție la mijlocul după-amiezii acelei zile.

Prima doamnă și președintele Ucrainei au sosit în Canada joi seară, participând la Parlamentul canadian vineri în jurul prânzului.

Discursul lui Zelenski s-a încheiat în jurul orei 14:20, după care a participat la o conferință de presă cu premierul canadian Justin Trudeau. Dimineața, cei doi au fost ocupați cu alte angajamente și întâlniri locale.

Olena Zelenska, în vizita din Canada- 25 septembrie 2023

[Sursa foto: Facebook]

Olena Zelenska nu avea cum să ajungă la New York în 22 septembrie

Un blog live de la postul canadian CTV News a transmis că, după discursul parlamentar din Ottawa, soții Zelenski au mers la întâlniri de seară la Toronto.

Chiar dacă ar fi să presupunem că Olena Zelenska nu făcea parte din acea delegație sau că ar fi plecat altfel la New York după ce a participat la Parlament, ea nu avea cum să ajungă la magazinul Cartier din New York înainte de ora 20:00 (ora de închidere a magazinului).

"Fără să ținem cont de complexitățile logistice și insultele diplomatice de a părăsi o vizită politică canadiană pentru a merge la cumpărături la New York și de a nu fi observat de niciun canal de presă canadian sau globală această plecare, există o mulțime de alte motive pentru care această afirmație este fictivă", arată jurnaliștii de la Newsweek.

De unde a pornit toată dezinformarea despre Olena Zelenska

Chitanța în sine nu este o dovadă. Fotografii cu chitanțe Cartier sunt disponibile pe scară largă în mediul online, iar documentul afișat pe rețelele sociale este aproape sigur un fals.

Versiunea originală a videoclipului postat pe X, care prezintă pe cineva care pretindea că este un fost stagiar al Cartier, nu a putut fi găsită.

Numele de utilizator „gorgeous.bb.jeanette” care apare în partea de sus a videoclipului este înregistrat pe Instagram, dar contul este setat la privat, fără să aibă postări sau urmăritori.

Potrivit site-ului Ukrinform.com, sursa „știrii” despre Olena Zelenska a fost site-ul ziarului nigerian The Nation care face referire la povestea de pe Instagram a acelui presupus angajat al magazinului Cartier.

Informația este în mod cert un fals. Chitanța este datată 22 septembrie 2023.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În această zi, Olena Zelenska se afla la Ottawa, nu la New York. În plus, cu o zi înainte, la Washington, D.C., a vizitat Universitatea Georgetown și s-a întâlnit cu Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden.

Conform Newsweek, videoclipul a fost distribuit inițial prin intermediul canalelor de socializare pro-ruse, semn că poate fi făcut parte dintr-un efort de dezinformare.

A fost postat miercuri dimineață de utilizatorul Telegram infantmilitario și apoi preluat de alte canale de limbă rusă și engleză. 

De ce Olena Zelenska îl însoțește rar pe Volodimir Zelenski în vizitele externe

Într-un interviu acordat recent BBC, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a vorbit despre impactul emoțional pe care l-a avut războiul asupra familiei sale. „Poate fi un pic egoist, dar am nevoie de soțul meu, nu de o figură istorică, alături de mine”, a spus ea.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Olena Zelenska a petrecut luni de zile ascunzându-se în locuri secrete cu copiii ei.

Olena Zelenska, păzită zi și noapte de forțele de securitate din Ucraina

Ea și-a descris starea emoțională de la începutul invaziei drept „un sentiment constant de adrenalină”. Odată cu trecerea timpului, ea a constatat că este „necesar” să se calmeze și să înceapă să trăiască viața în „condițiile existente”.

Ea a vorbit, de asemenea, despre lipsa familiei petrecând timpul împreună. 

„Nu locuiesc împreună cu soțul meu, familia este separată”, a declarat Olena Zelenska pentru BBC. "Avem ocazia să ne vedem, dar nu atât de des pe cât ne-am dori. Fiului meu îi este dor de tatăl său."

După ce a ieșit din ascunzătoare, la finalul anului trecut, Olena Zelenska a călătorit prin lume pentru a se întâlni cu lideri și a ține discursuri în favoarea cauzei Ucrainei și a păcii.

Olena Zelenska este conștientă că se află în fruntea listei țintelor Kremlinului- alături de soțul ei și de cei doi copii ai lor.

Olena Zelenska, alături de Jill Biden în vizita în SUA

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI