Pe 20 ianuarie 1992, Ilie Dobre, un oltean de 37 de ani dintr-un sat de langa Filiasi, murea acasa, ca urmare a unei ciroze hepatice ce-l chinuise rau in ultimele luni. “A stat mort o saptamana. Il primenisem, il imbracasem cu hainele de moarte, de la costum pana la sosete. Aveam totul pregatit: si batistele, si prosoapele si cele trebuincioase pentru pomana de dupa“, a rememorat Viorica in 2003, sotia lui Ilie Dobre, pentru ziarul Gazeta de Sud.

“De ingropat nu l-a ingropat. Parca nu se indura si mai simtea inca un licar de viata in el. Fie ca i s-a parut ca ii aude inima batind, fie ca doar si-a dorit sa o auda, Viorica a amanat cat a putut momentul in care sa-l coboare in groapa pe Ilie. Dar rudele au convins-o in cele din urma ca nu se cade sa chinuiasca sufletul barbatului”, a notat ziarul.
Pe 27 ianuarie, cand Ilie Dobre urma sa fie dus crestineste la groapa, s-a intamplat insa minunea, iar "mortul" a inviat pe masa. “Erau amandoua camerele ticsite de lume. Venisera rudele de la tara, prietenii, vecinii din bloc... Si, dintr-o data, mortul s-a ridicat! A tras aer in piept, suierand, si a ramas asa, in fund, uitandu-se prin camera, cu ochii cascati. Da' credeti ca a mai stat cineva sa se uite la el?! Fugea lumea pe scari in jos de ziceai ca e cutremur!...
Se impingeau unii pe altii, copiii tipau, popa si-a pierdut patrafirul...“,
a povestit Ilie Zidaru, un vecin, completat de Viorica, sotia lui Ilie Dobre: “Eram in camera cu el. Lume afara, pe hol, pe scari. El, intins pe pat, ca mortu'. Deodata s-a ridicat si mi-a cerut apa. Am fugit in bucatarie, fara sa ma gandesc daca e adevarat sau nu ce se intampla. Nu puteam sa o iau razna.
Trebuia sa fiu atenta la el. I-am dus doua cani de apa si le-a baut pe nerasuflate. La a treia, m-am gindit ca poate e ceva necurat. Nu stiam daca era constient sau nu, asa ca i-am dus lapte. Si-a dat seama si mi-a cerut din nou apa“.
Marturiile aproape ireale ale celor prezenti la eveniment au fost insotite si intarite chiar de cuvintele lui Ilie, cel intors de pe lumea cealalta.   "A fost o minune. Cu siguranta, minune a lui Dumnezeu. Eu am murit atunci. Am fost pe lumea cealalta. Se facea- nu voi uita nicicand- ca am intrat intr-un tunel, intr-o negureata. Si mergeam, mergeam.(...) Eram copil, de vreo noua-zece ani. Acolo, in campie, erau multi oameni, numai barbati. Imbracati in alb, aveau capetele goale si tineau in mana cate o traista si un ciomag. Si cani albe de marmura, cu buline rosii sau albastre. Mai incolo, era Iisus, in picioare, cu o carte mare cu coperte negre si cruce aurie. L-am vazut cum a pus semn cu degetul la carte si le-a poruncit celorlalti sa se adune in jurul meu si sa se uite la mine. Apoi s-au asezat toti in cerc pe cate un stergar alb si au inceput sa manance si sa bea.
Am vrut sa iau si eu, dar imi dadeau peste mana si-mi ziceau ca nu mi-am dat pomana, asa ca nu am voie sa mananc. Apoi au plecat barbatii si au trecut o punte. M-am luat dupa ei, dar, cand sa trec puntea, cineva m-a prins de umar. Era Iisus. Mi-a zis ca nu sunt eu cel care trebuie si ca mi-a dat un dar, despre care trebuie sa spun tuturor... Apoi am auzit cum ma tot striga cineva. Curand mi-am dat seama ca era nevasta-mea. Si m-am trezit....“,
a povestit olteanul norocos. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Ulterior, dupa ce povestea lui a devenit de notorietate, Ilie Dobre (62 de ani azi) a evitat sa mai apara in presa sau sa dea declaratii, fiind afectat, se pare, de faptul ca nu a scos nici un ban de pe urma minunii care i-a schimbat existenta. Recent, totusi, Ilie Dobre din Filiasi a reusit sa invinga statul intr-un proces privind pensia, activitatea desfasurata de barbat in perioada 03.05.1977 – 01.07.1992 fiind incadrata, prin dispozitia instantei, in grupa a II-a de munca, ceea ce i-a adus acestuia un plus considerabil la pensie.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si