Close sidebar
Close sidebar

Omenirea isi epuizeaza miercuri, pe 1 august, resursele planetei pe anul 2018: "Tipat de alarma"

Omenirea isi va consuma la 1 august toate resursele pe care natura le poate reface intr-un an si va trai ”pe credit” timp de cinci luni.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

 Potrivit ONG-ului Global Footprint Network aceasta data are loc tot mai devreme, relateaza AFP.

Ziua de 1 august este ”data la care vom vom fi folosit mai multi arbori, apa, soluri fertile si peste decat Terra poate sa ne furnizeze intr-un an pentru a ne alimenta, asigura locuinta si deplasa si vom fi emis mai mult carbon decat pot sa absoarba oceanele si padurile”, explica Valérie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natura (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network.

”Ne-ar trebui in prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile”, subliniaza WWF intr-un comunicat.

Aceasta data este cea mai devansata inregistrata de la lansarea ”zilei depasirii”, la inceputul anilor '70, cand data retinuta era 29 decembrie. in 2017, acest lucru s-a petrecut pe 3 august.

Miscarea ”s-a accelerat din cauza superconsumului si risipei”, explica Valérie Gramond, care aminteste ca, in lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi.

”Punem la incercare capacitatea planetei de a se regenera”, exploatand de exemplu stocurile de peste, spune ea.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Situatia difera puternic de la tara la tara.

”Avem responsabilitati diferite: tari mici, cu populatie mica, precum Qatarul si Luxemburgul, au o amprenta ecologica extrem de puternica”, subliniaza Pierre Cannet de la WWF. Daca intreaga umanitate ar trai ca ei, ”ziua depasirii” ar avea loc inca din 9 si 19 februarie. Invers, intr-o tara ca vietnamul, data ar fi 21 decembrie.

Potrivit footprintnetwork.org, ”ziua depasirii” in Romania este pe 8 august.

”Trebuie sa trecem de la un tipat de alarma la actiune”, apreciaza Pierre Cannet, ingrijorat de cresterea din nou a emisiilor de CO2 la nivel mondial, dupa trei ani de stabilizare.

Pe site-ul ”zilei depasirii”„ sunt prezente diferite solutii in vederea invesarii tendintei- revizuirea modului in care sunt gandite orasele, dezvoltarea si privilegierea energiei verzi, lupta impotriva risipei alimentare si superconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Oricine isi poate calcula amprenta ecologica pe http://www.footprintcalculator.org/.

Sursa: news.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI