1 din 2 | Coronavirus

2 din 2 | COVID 19
Piaţa de fructe de mare Huanan situată în Wuhan, China, ar fi putut face posibilă răspândirea noului coronavirus, dar acest lucru nu înseamnă că virusul a apărut acolo, a declarat un expert rus, citat sâmbătă de agenţia Xinhua.
"Nu există dovezi că virusul a apărut acolo", însă "ipotetic, există toate condiţiile pentru răspândirea virusului în acel loc", a spus Vladimir Dedkov, membru al echipei de experţi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care desfăşoară o anchetă în oraşul Wuhan asupra originii pandemiei de Sars-CoV-2, citat de Sputnik.
Piaţa de fructe de mare a fost asociată cu un focar iniţial de cazuri de COVID-19, însă oamenii de ştiinţă nu au ajuns deocamdată la o concluzie clară cu privire la rolul pe care aceasta l-a jucat în pandemie.
Teoria unei scurgeri a virusului din Institutul de Virusologie din Wuhan
Dedkov a infirmat, de asemenea, teoria unei scurgeri a virusului din Institutul de Virusologie din Wuhan în timpul unei vizite efectuată miercuri la această instituţie, împreună cu alţi nouă experţi ai OMS.
"Desigur, a fost important pentru misiunea noastră să vizităm această instituţie, să vorbim cu colegii noştri şi să vedem cum este organizat totul acolo", a spus expertul.
Citeste si: Directorul OMS, mesaj îngrijorător pentru Europa

Şeful echipei de experţi ai OMS, Peter Ben Embarek, a părut să excludă joi, într-un interviu acordat agenţiei France Presse, ipoteza unei scăpări dintr-un laborator, despre care a spus că ar fi un "excelent scenariu" de film.
Echipa OMS s-a deplasat miercuri la Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat, în special de fostul preşedinte american Donald Trump, că a lăsat virusul să scape din unul dintre laboratoarele sale, accidental sau nu, scrie Agerpres.
Citeste si: O nouă mutaţie periculoasă, detectată la varianta britanică a noului coronavirus
Institutul de Virusologie din Wuhan dispune din 2012 de un laborator de înaltă securitate P3 (de la 'patogen de clasa a 3-a') care analizează virusuri, în special coronavirusuri.
Instituţia deţine, de asemenea, un P4 (pentru patogeni şi mai periculoşi). Este un laborator cu o securitate şi mai mare, care poate găzdui tulpini precum Ebola şi pe care OMS l-a vizitat de asemenea.La mijlocul lunii ianuarie, înainte de a părăsi postul de şef al diplomaţiei americane Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul Institutul de Virusologie din Wuhan.
Citeste si: Echipa de anchetă OMS, ultimele descoperiri din Wuhan
Delegaţia OMS ar urma să îşi încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan. Embarek a subliniat în acest sens că "nu vor exista răspunsuri complete asupra originii virusului, dar va fi un prim pas bun".
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.