Ţările cele mai sărace vor putea avea acces la 120 de milioane de teste rapide şi ieftine pentru Covid-19 în următoarele luni, au promis luni oficialii de la OMS, dar cu condiţia să găsească fonduri, potrivit News.ro.

"Avem un acord, avem un început de finanţare şi acum avem nevoie de suma totală pentru a putea cumpăra aceste teste", a declarat luni directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citeste si: Starea de urgență, reintrodusă în două țări din Europa de Est

Pentru moment, fiecare test costă 5 dolari, dar OMS ca şi partenerul său au subliniat că preţul trebuie să coboare pe măsură ce companiile care le vor produce- Abbott şi SD Biosensor- se dezvoltă.

Citeste si: Restricții mai dure decât în starea de urgență. Românii din această regiune nu mai pot ieși din cartierul lor

Aceste teste antigen rapide "dau rezultate în aproximativ 15-30 de minute, la un preţ mai mic şi cu echipament mai puţin sofisticat", a subliniat directorul OMS.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Acestea "nu sunt un panaceu", deoarece sunt mai puţin precise decât testele PCR, a recunoscut Peter Sands, directorul Fondului Global care a adăugat Covid-19 la luptele duse deja contra Sida, malariei şi tuberculozei, dar "asta va permite să reducă decalajul gigantic dintre ţările bogate şi cele sărace atunci când vine vorba de testare", a subliniat el. Fondul Global va pune la dispoziţie 50 de milioane de dolari.

Citeste si: 11 morţi într-un masacru produs duminică într-un bar

Întârzierea testărilor, unealtă indispensabilă pentru controlul pandemiei şi pentru a evita izolarea în timpul lungilor săptămâni, este considerabilă.

Sands a mai subliniat că 120 de milioane de teste ar fi suficiente doar pentru două săptămâni. Prima comandă trebuie să fie făcută săptămâna aceasta, a precizat el.
Pandemia a făcut peste un milion de morţi în lume de la apariţia în China la sfârşitul lui 2019 şi a infectat 33 de milioane de persoane.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, anunț pentru statele sărace

Starea de urgență, reintrodusă în două țări din Europa de Est

Situația devine tot mai gravă în Europa, o dată cu intrarea în sezonul rece. Pandemia de coronavirus riscă să blocheze din nou economia și tot mersul normal al societății.

Citeste si: Coronavirus România 28 septembrie 2020. 1.271 de cazuri noi de COVID-19

Două țări din estul Europei, Slovacia şi Republica Cehă,  vor declara ambele starea de urgenţă  în această săptămână pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro

Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro

În Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori a înregistrat 9.343 de infecţii cu coronavirusul de la începutul pandemiei, iar 44 de pacienţi au decedat. Vineri,  numărul contaminărilor zilnice  a atins cifra record de 552.

Citeste si:   Care va fi prima decizie a lui Nicușor Dan ca primar general. Pe cine demite

Republica Cehă, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat în total 65.313 cazuri confirmate de contaminare, dintre care 615 morţi.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si