Sunt incertitudini tot mai mari în jurul noii variante Omicron de coronavirus, detectate prima dată luna trecută în sudul Africii și în Hong Kong și ale cărei mutații pot duce la o transmisibilitate mai mare și mai multe cazuri de boală COVID-19, a transmis OMS într-un brief tehnic prezentat de The Globe and Mail.

Citeste si: Primul deces cauzat de Omicron în Europa

„Riscul general legat de noua variantă de îngrijorare Omicron rămâne foarte mare din mai multe motive”, spun experții OMS, reluând avertismentul din prima evaluare din 29 noiembrie. 

OMS spune că există semne timpurii că persoanele vaccinate și cele infectate anterior nu vor produce suficienți anticorpi pentru a preveni o infecție cu Omicron, ceea ce duce la rate mari de transmitere, posibil cu „consecințe grave”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Boris Johnson anunță o accelerare a campaniei de vaccinare: ,,Un tsunami omicron vine''

Cum reacționează Omicron la vaccinurile anti-COVID

Nu este clar dacă Omicron este mai contagios sau nu decât varianta Delta dominantă la nivel global, a mai transmis OMS. Menționând evaluarea OMS, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat luni o analiză de laborator care a înregistrat o scădere substanțială a anticorpilor neutralizanți împotriva Omicron la persoanele care au primit două doze de vaccin COVID-19.

În timp ce apărarea prin anticorpii induși de vaccinurile AstraZeneca și BioNTech/Pfizer pare să fi fost subminată, există totuși speranța că celulele T, al doilea pilon al răspunsului imunitar, pot preveni bolile severe atacând celulele umane infectate cu Omicron.

Citeste si: Cresc cazurile de infectare cu Omicron

Încep să apară și decesele cauzate de Omicron

Luni a fost anunțat în Marea Britanie primul deces cauzat de noua variantă de coronavirus, Omicron. Transmiterea noii variante de coronavirus pare să prindă viteză și în România.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, luni, 13 decembrie că un prim pacient infectat cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a decedat în Regatul Unit, potrivit Sky News. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 8 cazuri cu varianta Omicron de coronavirus.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Din nefericire Omicron produce spitalizări şi avem confirmarea că cel puţin un pacient a murit din cauza variantei Omicron. Deci cred că  ideea că aceasta este cumva o variantă mai blândă a virusului  este un lucru pe care trebuie să-l excludem şi să recunoaştem ritmul rapid prin care se răspândeşte în rândul populaţiei.

Prin urmare, cel mai bun lucru pe care toţi îl putem face este să facem dozele booster", a declarat Boris Johnson în timpul unei vizite la un centru de vaccinare din vestul Londrei.

Citeste si:  Octavian Jurma, semnal de alarmă despre noile restricții de sărbători: ,,Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si