Omul de afaceri Gheorghe Martin, fondatorul Polaris, a murit la 71 de ani
Omul de afaceri Gheorghe Martin, fondatorul Polaris și totodată fostul prefect al Constanței, a murit la vârsta de 71 de ani, din cauza unei afecțiuni medicale.
Gheorghe Martin, tatăl fostului deputat PSD Eduard Martin a întemeiat firma de salubrizare Polaris.
Totodată, Gheorghe Martin a fost prefect al Constanței în perioada 2002-2005. În această vreme, de firma Polaris s-au ocupat fratele său, Dumitru Martin și fiul său, Eduard Martin.
Omul de afaceri s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 71 de ani. Gheorghe Martin suferea de diabet.
Familia Martin se ocupă în continuare de afaceri, deși mai mulți membri sunt închiși pentru fapte de corupție: Dumitru Martin are de ispășit o pedeaspă de 13 ani de închisoare.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel.Citeste si: Gică Popescu, în lacrimi! A murit primul lui antrenor
Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului. Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea, în consecinţă, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazăre Radu Ştefan. Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpaţii Stan Gabriel Marius, Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian, Mutalâp Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajaţi ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziţii legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preţ supraevaluat.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare printre altele la:- impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor,- modul de estimare a valorii contractului,- alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată,- inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi,- tariful de salubritate“, potrivit comunicatului emis de procurorii DNA.