ONJN dă marea lovitură! Beneficiari sunt marile companii de ”păcănele”
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) se pregătește să emită un set de norme tehnice de verificare a mijloacelor de joc slot-machines
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) se pregătește să emită un set de norme tehnice de verificare a mijloacelor de joc slot-machines. Aparent, este o inițiativă menită să sporească transparența și rigoarea aplicării legii în domeniul așa-ziselor ”păcănele”, dar, la o analiză mai atentă, realizezi ușor că reglementările din proiectul ONJN vor modifica profund și nu neapărat în bine peisajul pieței de profil.
Astfel, aceste condiții tehnice pe care operatorii de slot-machines vor fi obligați să le satisfacă în curând sunt de natură să favorizeze net marile companii, care, în majoritatea lor sunt firme cu capital străin, în
Citeste si: Nervos că a pierdut la păcănele, un bărbat din Neamț a devastat sala de jocuri! Cine este scandalagiul?
Cum se va întâmpla asta? Fără a intra în detaliile pur tehnice, pentru autorizarea fiecărui slot-machines, ONJN va mai permite obținerea de certificate de verificare tehnică inițială, periodică sau după reparații pe procedurile anterioare emiterii noilor norme doar pentru maximum24 de luni de la data intrării în vigoare. Cu alte cuvinte, operatorii de păcănele vor avea la dispoziție doar un interval de 2 ani în care pot înlocui aparatele mai vechi, operațiune la care ONJN îi obligă inutil, dat fiind că și aceste aparate mai vechi îndeplinesc cerințele tehnice revendicate de autoritatea de stat.
Astfel, această reglementare va fi echivalentă cu casarea a între 60% și 70% din aparatele existente în piață și înlocuirea lor cu altele, de ultimă generație.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Bineînțeles, acest efort de înlocuire a aparatelor necesită o investiție de proporții. Considerând că un aparat slot-machines (funcție de tipul/clasa acestuia) costă până la 15.000 de euro, investiția cumulată pe sector ar trebui să fie de aproximativ 700 de milioane de euro! În concluzie, ONJN obligă practic întregul domeniu să comprime o investiție care l-ar face neprofitabil oricum peste 10 ani în doar 2 ani!
Prin urmare, în piață va rămâne doar cine își va permite să rămână, respectiv companiile de mari dimensiuni, care, în majoritatea lor, sunt cele care scot profiturile din România. Operatorii mai mici, predominant întreprinderi autohtone ale antreprenorilor, nu-și vor permite investiții de asemenea nivel, decizia ieșirii din această afacere fiind singura alternativă.
Nici măcar în termeni de responsabilitate socială, România nu va câștiga pentru că, după cei 2 ani, sectorul va rămâne la același nivel de dezvoltare. Astfel, aparent ar fi de anticipat că se va produce o restrângere a pieței și, implicit, a adicției generate de slot-machines. În realitate însă, nu se va genera decât teren liber pentru extinderea brandurilor de proporții corporatiste, prin ”înghițirea” spațiilor ocupate de companiile mai mici și prin eliminarea concurenței locale exercitate în prezent de cei mici. Într-o piață în care concurența este acerbă în acest moment, cu un număr de 311 operatori licențiați în 2018, conform cifrelor raportate de ONJN, vor rămâne, prin urmare, doar câțiva coloși.
Cu alte cuvinte, vor câștiga și la păcănele corporațiile, în detrimentul antreprenorului autohton!Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mai mult, aceste norme reprezintă o mană cerească și pentru producătorii de aparate slot-machines. Este de anticipat că vânzările acestora vor exploda, dat fiind că măcar 60% din cele aproximativ 70.000 de aparate operate în prezent în România vor trebui înlocuite într-un interval de doi ani de la data intrării în vigoare a noilor reglementări. Cum și acești producători sunt companii străine, achiționarea practic peste noapte a zeci de mii de aparate echivalează cu ieșirea din țară a până la 700 de milioane de euro.
În concluzie, România va pierde pe toate planurile și doar în baza unor norme tehnice, respectiv o legislație de nivel terțiar. Mai rămâne de adus în discuție doar ispititoarea suspiciune că, poate, nimic nu e întâmplător din cum se pregătește reconfigurarea unei piețe în care mizele comerciale sunt de sute de milioane de euro.