ONU condamnă anexarea la Rusia a regiunilor din Ucraina
Adunarea Generală a ONU a condamnat oficial "anexările ilegale" de teritorii ucrainene de către Rusia. Din totalul de 193 de țări, 35 s-au abținut de la vot, iar 5 s-au declarat de partea Rusiei.
Adunarea Generală a ONU a condamnat joi cu o majoritate "covârşitoare" "anexările ilegale" de teritorii ucrainene de către Rusia, după ce Moscova a făcut uz de dreptul său de veto privind un text similar prezentat la sfârşitul lui septembrie în Consiliul de Securitate.
Înainte de vot, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut cât mai multor ţări să nu se abţină.
"Astăzi Rusia invadează Ucraina. Dar mâine teritoriul unei alte naţiuni ar putea fi încălcat. Aţi putea fi voi. Aţi putea fi următoarea" ţară, a declarat diplomata de la tribuna Naţiunilor Unite.
Cu toate acestea, 35 de state s-au abținut la votul de joi și 5 țări s-au declarat împotrivă.
Ce țări au votat împotriva rezoluției ONU
Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgenţă de luni a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.
Cele cinci state care au votat împotrivă sunt, fără surpriză, Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.
Cât de izolată este Rusia pe scena internațională
Cu acest text, co-redactat de Uniunea Europeană şi prezentat de Ucraina, occidentalii au afirmat că au dovedit că Rusia preşedintelui Vladimir Putin este "izolată" pe scena internaţională, la şapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina.
Rezoluţia "condamnă tentativele de anexare ilegală" a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson după "pretinse referendumuri ilegale" şi subliniază că aceste acţiuni "nu au nicio validitate" în temeiul dreptului internaţional.
De asemenea, textul îndeamnă ca niciun stat să nu recunoască aceste anexări şi reclamă retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina care au intrat pe 24 februarie.
ONU "cere ca Federaţia Rusă să îşi anuleze imediat şi necondiţionat decizia din 29 septembrie" privind integrarea regiunilor ucrainene în Rusia.
Aceste anexări constituie o "încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei".