Prognoză sumbră a ONU. Milioane de oameni ar putea rămâne înfometați din cauza coronavirusului
Numărul persoanelor care se confruntă cu insecuritatea alimentară acută s-ar putea dubla în acest an, din cauza căderii economice, a anunțat marți Programul alimentar mondial al ONU.
Impactul veniturilor pierdute din turism, scăderea remitențelor și a călătoriilor și alte restricții legate de actuala criză medicală mondială, ar putea lăsa aproximativ 130 de milioane de oameni înfometați în acest an.
„COVID-19 este potențial catastrofal pentru milioanele de persoane care sunt deja pe marginea prăpastiei”, a spus economistul șef și directorul de cercetare, evaluare și monitorizare al Programului Alimentar Mondial, Arif Husain.
„Cu toții trebui să ne reunim pentru a face față acestui lucru, pentru că, dacă nu o facem, costul va fi prea mare- costul global va fi prea mare: multe vieți pierdute și multe, multe alte mijloace de trai pierdute”, a mai spus el.
Husain a spus că este esențial să se acționeze rapid pentru a împiedica persoanele care trăiesc deja în sărăcie, cum ar fi vânzătorii de produse alimentare din Keny, deoarce ar putea trece ani până ar putea reveni la situația de acum.
În unele cazuri, cum ar fi atunci când fermierii își vând plugurile sau boii, ar putea exista efecte secundare asupra producției de alimente pentru următorii ani.
„Acestea sunt persoanele de care ne preocupăm- cei care erau OK înainte de COVID și acum nu sunt”, a mai spus el, adăugând că este „într-adevăr îngrijorat” de oamenii care trăiesc în țări cu o mică sau inexistentă siguranță guvernamentală.
„Criza acută a alimentelor și mijloacelor de trai” este cea de-a treia categorie din cele cinci faze ale ONU, ceea ce înseamnă „lipsa critică de acces la alimente și mai presus de malnutriție obișnuită”, potrivit Reuters.
Categoria a cincea înseamnă înfometare în Masă.
Oficialii nu au prezentat un reper geografic pentru categoria a treia, dar au spus că Africa este cea mai grea lovită.
PAM se așteaptă să aibă nevoie de 10-12 miliarde de dolari pentru a-și finanța programele de asistență în acest an, comparativ cu 8,3 miliarde înregistrate anul trecut.
Dintre cei considerați vulnerabili, mulți se află în zonele de conflict, precum Siria sau în țări afectate grav de impactul schimbărilor climatice, se mai arată în raportul ONU.
Chiar înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, lăcustele au făcut prăpăd în estul Africii, distrugând culturile și au dus la creșterea numărului de persoane care se bazează pe ajutor alimentar.