ONU a acuzat vineri armata rusă de acţiuni în Ucraina ce "pot intra sub incidenţa crimelor de război" după invazia declanşată la 24 februarie, şi a constatat că dreptul umanitar "a fost aruncat peste bord", transmite Agerpres.

Citeste si: Rușii au publicat din greșeală câți soldați au pierdut în Ucraina. Postarea a fost ștearsă prea târziu

Acuzațiile de la ONU vin în ziua în care autoritățile ucrainene au declarat că numărul cadavrelor găsite în regiunea Kiev după retragerea rușilor se ridică la 1084 de civili morți.

Citeste si: Drifturi cu tancul in Mariupol

Anunțul a fost făcut de șeful poliției regionale Andrey Nebytov. Potrivit acestuia, în aproximativ 75 la sută din cazuri, cauza morții sunt rănile prin împușcare. 300 de morți nu au fost încă identificați. 

Rusia, acuzată de ONU că a bombardat zone populate, spitale și şcoli 

"În ultimele opt săptămâni, dreptul umanitar internaţional nu doar a fost ignorat, ci pur şi simplu a fost aruncat peste bord", a declarat vineri Michelle Bachelet, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, citată într-un comunicat difuzat vineri.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Rusia a respins propunerea unui armistiţiu de Paşte. Ce mesaj a transmis Volodimir Zelenski

"Forţele ruse au bombardat în mod nediscriminatoriu zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni ce pot intra sub incidenţa crimelor de război", a afirmat purtătoarea sa de cuvânt Ravina Shamdasani, în briefingul de presă regulat susţinut la sediul ONU din Geneva.

Crimele lui Vladimir Putin trebuie să ajungă în fața unei Curţi de justiţie 

"Revine unei Curţi de justiţie să stabilească în cele din urmă dacă acesta este cazul, dar există tot mai multe probe că sunt comise crime de război", a indicat ea.

"Ceea ce am văzut la Kramatorsk, în zona controlată de guvern la 8 aprilie, când submuniţii au lovit gara, omorând 60 de civili şi rănind alţi 111, este emblematic pentru incapacitatea de a adera la principiul de distingere (între civili şi militari), la interdicţia de a purta atacuri nediscriminatorii şi la principiul de precauţie ce e înscris în dreptul umanitar internaţional", a declarat Michelle Bachelet, acuzând indirect Rusia.

Citeste si: Ce planuri are Vladimir Putin de Paște? Kremlinul a dezvălui totul

Ravina Shmadasani nu a exclus ca și partea ucraineană să fi încălcat dreptul umanitar în anumite ocazii, însă ea a insistat că "foarte marea majoritate a acestor încălcări, şi de foarte departe, sunt atribuibile forţelor ruse".

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Execuții sumare de civili nevinovați

Oficialul de la Geneva a mai afirmat că 92,3% din numărul victimelor înregistrate de serviciile Înaltului Comisariat "sunt atribuibile forţelor ruse, ca şi alegaţiile de omor şi execuţii sumare".

Citeste si: Parlamentele din Estonia şi Letonia afirmă că Rusia a comis genocid

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că inspectorii ONU au documentat, în timpul unei misiuni pe 9 aprilie, "omorârea, inclusiv în anumite cazuri prin execuţie sumară" a 50 de civili în oraşul Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au comis zeci de omoruri, acuzaţii respinse de Moscova. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si