Close sidebar
Close sidebar

ONU suspendă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, formată din 193 de membri, a suspendat joi Rusia din funcţia de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca răspuns la presupusele abuzuri pe care le comite în Ucraina.

Sorin Negru,

Rusia, suspendată de ONU din Consiliul pentru Drepturile Omului. China a spune că e un "demers pripit", o "turnare de gaz pe foc" şi un "precedent periculos"

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La iniţiativa Statelor Unite şi a aliaţilor săi, Adunarea Generală a ONU a aprobat această decizie cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri. Practic, au fost 82 de state care s-au poziționat distant de inițiativa SUA, susținută de Occident.

Citeste si: OMS face planuri pentru posibile atacuri chimice în Ucraina

Este pentru a doua oară când un stat este exclus din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Până acum doar Libia a fost exclusă în anul 2011, după atacuri ale regimului lui Gaddafi asupra populației civile.

Citeste si: ''Bătălia pentru Donbas va semăna cu al Doilea Război Mondial", spune ministrul de Externe al Ucrainei

Rusia este acuzată de crime de război şi de abuzuri împotriva civililor în zonele ucrainene pe care le-a ocupat, cum ar fi în Bucha, ceea ce a grăbit demersul Washingtonului privind suspendarea din Consiliul pentru Drepturile Omului.

UPDATE. Reacția Rusiei: "Suspendarea este ilegală"

Ministerul rus de Externe a calificat drept ''ilegală'' suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, într-un comunicat transmis joi.

Rusia consideră că această suspendare este "ilegală şi motivată politic, cu scopul de a pedepsi în mod ostentativ un stat membru suveran al ONU care duce o politică internă şi externă independentă".

''Din păcate, în condiţiile actuale, Consiliul este practic monopolizat de un grup de state care îl folosesc în scopuri oportuniste", a adăugat ministerul.

Cine sunt cele 24 de state care au luat partea Rusiei

O majoritate de două treimi din membrii cu drept de vot- exceptând abţinerile, care nu contează- a fost necesară pentru a suspenda Rusia din consiliul format din 47 de ţări, alese pentru mandate de trei ani.

Votul a reflectat o destrămare a unităţii internaţionale împotriva Moscovei. Printre cele 24 care au votat împotrivă se numără Rusia, China, Cuba, Iran, Nicaragua, Siria şi Kazahstan.

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citeste si: Lukașenko cere ca Belarus să participe la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina

China consideră că este un "demers pripit", o "turnare de gaz pe foc" şi un "precedent periculos", potrivit Agerpres.

În pofida presiunilor exercitate în ultimele zile de Moscova pentru ca ţările să voteze împotrivă, mai multe state africane, printre care Africa de Sud şi Senegal, au ales să se abţină, apreciind că rezoluţia de suspendare a Moscovei ''prejudiciază rezultatul comisiei de anchetă'' create la începutul lunii martie de către Consiliul pentru Drepturile Omului.

Brazilia, ca şi Mexicul şi India, toţi trei actuali membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au adoptat aceeaşi poziţie de abţinere.

''Rusia zdruncină şi fundamentele păcii şi securităţii internaţionale''

Rusia neagă că ar fi atacat civili în Ucraina. Ambasadorul său la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat marţi că, în timp ce Bucea se afla sub control rusesc, ''niciun civil nu a suferit niciun fel de violenţă''.

Dar SUA şi aliaţii săi au susţinut că Moscova nu poate continua să participe la acest Consiliu în condiţiile în care "subminează toate principiile de bază" ale ONU prin invazia sa în Ucraina şi prin presupusele atrocităţi comise împotriva civililor, relatează EFE.

Citeste si: Kremlinul reacţionează la sancţiunile impuse de SUA fiicelor lui Vladimir Putin

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

''Rusia nu numai că încalcă drepturile omului, dar zdruncină şi fundamentele păcii şi securităţii internaţionale'', a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţa, înainte de vot.

Trei decizii ale ONU cu privire la Rusia

De la invazia rusă în Ucraina, Adunarea Generală a ONU s-a pronunţat de trei ori cu privire la acest război, incluzând votul de joi. La 2 martie, în cadrul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, 5 ţări votând împotrivă (în afară de Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea) şi 35 abţinându-se.

Citeste si: Ucraina acuză Ungaria că încurajează Rusia să continue războiul. "Este cinică propunerea de a purta negocieri la Budapesta"

La 24 martie, Adunarea Generală a solicitat accesul umanitar neîngrădit şi protecţia civililor din Ucraina. În cadrul votului, 140 de ţări au votat pentru, cinci au votat împotrivă (aceleaşi cinci ţări ca la 2 martie) şi 38 de ţări s-au abţinut.

Moscova afirmă că desfăşoară o "operaţiune specială" pentru a demilitariza Ucraina.

Ce spune rezoluția ONU

Rezoluţia adoptată joi de Adunarea Generală a ONU reaminteşte că aceasta ''poate suspenda drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului ale unui membru al Consiliului care comite încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului''.

Aceasta exprimă "profunda îngrijorare" a Adunării Generale "faţă de criza umanitară şi a drepturilor omului care are loc în prezent în Ucraina, în special faţă de informaţiile privind încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului", uneori "sistematice", şi "încălcări ale dreptului umanitar internaţional de către Federaţia Rusă".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI