##CITAT59##

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doi adolescenți au abandonat pe trotuar un manechin care părea un cadavru plin de sânge, în Buzău, ca să facă postări cu el pe internet- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Specialistii in Resurse Umane recunosc ca astfel de tip de angajati au existat mereu, dar abia acum au inteles cat de nocivi pot sa fie la locul de munca. Companiile au de suferit din cauza lor fiindca prezenta acestor "bullies" inseamna productivitate scazuta, costuri mari, profit mic si imagine negativa.

“Bullies la locul de muncă au existat dintotdeauna, dar abia recent specialiştii au înţeles cât de mult rău pot provoca aceşti oameni companiilor. Există studii care arată că aceste persoane sunt responsabile, în mare măsură, de scăderea productivităţii, de creşterea absenteismului şi, implicit, de micşorarea cifrei de afaceri”, a spus pentru, Ziarul Financiar, Laura Voica, specialist în resurse umane în cadrul companiei de profil HPDI.

Anton Hout, fondatorul OvercomeBullying.org, a indentificat opt tipuri de agresor la locul de muncă:

1. Istericul- Caracterizare: tipa la toata lumea, e mereu nemultumit de ceilalti.

In afara de crize de isterie, nu face nimic. Scopul lui este de a-si umili colegii spre propria-i satisfactie.

2. Sarpele cu doua capete- Caracterizare: este genul de coleg care te asigura de loialitatea si prietenia lui ca sa te traga de limba. Te indeamna sa iti critici si tu sefii, iar imediat dupa ce i-ai intors spatele se va grabi sa te barfeasca si sa iti strice reputatia.
Urmatorul pas va fi sa isi asume munca ta.

3. Criticul neobosit- Caracterizare: incearca sa desfiinteze increderea in sine a colegilor sai, prin critici constante si nejustificate. Poate sa mearga foarte departe si este in stare chiar sa falsifice documente pentru a ii periclita pe altii.

4. Gardianul- Caracterizare: tipul de personaj care care se transforma intr-un tiran imediat ce i se dau in grija anumite obiective sau resurse logistice. El este stapanul absolut al hartiei de imprimanta, al paharelor de apa, fiselor de cafea, al usii de la intrare daca el e pus acolo s-o pazeasca.

5. Vedeta- Caracterizare: cauta sa fie mereu in centrul atentiei, in centrul actiunii. Dramatizeaza tot ce li se intampla, indiferent cat de banal este, pentru a cersi simpatie din partea celor din jur. Au dorinta "prieteneasca" sa afle cat mai multe informatii despre ceilalti pentru a le folosi mai tarziu impotriva lor.

6. Indispensabilii- Caracterizare: se cred de neinlocuit si asteapta recunoastere pentru absolut tot ce fac. Indispensabilii vor bate cu pumnul in masa pentru ideile lor si vor respinge ideile celorlalti, chiar daca acestea sunt mai bune.

7. Guru- Caracterizare: acesti bullies sunt experti in zona lor de nisa. Chiar daca sunt pregatiti tehnic, nu au inteligenta emotionala si se considera superiori colegilor.
Se simt mai presus ca ceilalti si au impresia ca regulile nu se aplica in cazul lor.

8. Sociopaţii- Caracterizare: inteligenti si carismatici, sociopatii sunt cei mai periculosi dintre colegii toxici. Asta deoarece le lipseste empatia si sunt experti in manipularea emotiilor celorlalti, cu scopul de a obtine ceea ce doresc.

Solutii pentru companii, puse la dispozitie de experti


Specialistii le recomanda companiilor sa aiba o politica clara referitoare la agresiunea la locul de munca, care interzice orice tip de comportament agresiv. Este recomandat sa fie data o definitie clara a ceea ce este considerat a fi o agresiune la locul de munca, sa existe o modalitate in care angajatii sa poata raporta o agresiune, o clauza care sa nu implice represalii, iar angajatii sa se simta in siguranta cu privire la raportarea acestui tip de comportament problema


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si