Ora de iarnă 2020. Pe ce dată se schimbă ora
Cât de curând, potrivit recomandărilor Comisiei Europene, se va renunța la schimbarea sezonieră a orei pe continent.
Cât de curând, potrivit recomandărilor Comisiei Europene, se va renunța la schimbarea sezonieră a orei pe continent. Momentan, însă, nu s-a luat nici o decizie oficială în acest sens, deși inclusiv Ministerul Sănătății din România susține demersul. Și asta din cauza efectelor negative pe care se pare că această schimbare le produce în corpul uman, așa cum au arătat ultimele studii de specialitate.
Așa că și anul acesta vom trece la ora de iarnă, cel mai probabil pentru ultima dată. Evenimentul se va produce în noaptea de 24 spre 25 noiembrie, ultimul weekend al lunii, când ora 4 va deveni practic ora 3.
Fiecare stat membru al Uniunii Europene poate lua decizia de a renunța la trecerea la ora de iarnă începând cu anul viitor, în contextul în care numărul copiilor și vârstnicilor, cei mai afectați de respectiva trecere la ora de iarnă, este în continuă creștere pe continent. Important de precizat faptul că renunțarea la trecerea la ora de iarnă era inițial programată cel târziu până în luna aprilie a lui 2020, dar pandemia a bulversat orice înțelegere anterioară.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Trecerea la ora de iarnă, adică momentul în care noaptea devine mai lungă și ziua devine mai scurtă, aduce cu ea numeroase probleme de sănătate, provocând insomnii, oboseală cronică și anxietate. Cumulate, toate aceste efecte produc daune pe termen lung inclusiv în domeniul economic, pentru că angajații nu mai au randamentul obișnuit la locul de muncă.
Cele mai afectate țări din acest punct de vedere sunt cele puternic industrializate, în timp ce Rusia, de exemplu, nu a adoptat nici până acum, din același motiv, ora de vară.