Close sidebar
Close sidebar

Ora de iarnă 2022. Ce înseamnă pentru organismul nostru această schimbare

Ora de iarnă 2022. Află când se va trece la ora de iarnă în România! Cât timp îi ia organismului uman pentru a se adapta la această schimbare de fus orar?

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ora de iarnă 2022 . Ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din an.

Aceasta va avea 25 de ore în loc de 24 de ore. Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră! 

Trecerea la ora de iarnă 2022 se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, trebuie să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2.

De asemenea, puteți aștepta până dimineață deoarece majoritatea dispozitivelor electronice se actualizează automat. 

Istoria schimbării orei de iarnă și vară

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Ora de iarnă este ora considerată standard.

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Acest sistem de schimbare a orei a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, cu scopul de a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Citeste si: Mesaje pentru Echinocţiul de toamnă 2022: Urări și felicitări pentru rețelele sociale

Trecerea la ora de iarnă se face la aproximativ o lună după echinocțiul de toamnă. Acesta a avut loc pe 22 septembrie și a marcat finalul oficial al verii și începutul toamnei astronomice.

Ce înseamnă pentru organismul nostru această schimbare

Schimbarea orei la cea de iarnă ne poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, de exemplu ale melatoninei.

Aceasta este cunoscută drept „hormonul somnului”.

Pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele diferă de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Avem nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă și această schimbare ne poate perturba ceasul biologic.

Citeste si: Ora de iarnă 2022. Data exactă la care se face trecerea. Cum vom da ceasurile?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI