Ora de iarnă 2022. Ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din an. Va avea 25 de ore în loc de 24 de ore. Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră!

Povestea schimbării orei 

În 1907 a apărut pentru prima dată ideea de a limita „risipa de lumină”. Prima țară care a introdus o schimbare a orei în 1916 a fost Germania, urmată de Marea Britanie și Statele Unite.

Citeste si: Mesaje pentru Echinocţiul de toamnă 2022: Urări și felicitări pentru rețelele sociale

În 1998, toate țările Uniunii Europene au implementat o schimbare de oră pentru a facilita comerțul. În 2001 a fost adoptată o directivă în vederea armonizării depline. Aproximativ 70 de țări din lume aplică schimbarea orei. În unele țări, de exemplu Indonezia, schimbarea orei nu se folosește.

În Europa, unele țări nu mai sunt afectate de schimbarea orei, precum Rusia (din 2011), Belarus, Georgia, Armenia (din 2012) sau chiar Islanda.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Ucraina a decis să nu schimbe ceasurile în 2011 înainte de a pune din nou sistemul în funcțiune în 2012.

Când se face trecerea la ora de iarnă 2022?

Trecerea la ora de iarnă 2022 se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, trebuie să dați ceasul înapoi cu o oră.

La ora 3, va fi ora 2.

De asemenea, puteți aștepta până dimineață deoarece majoritatea dispozitivelor electronice se actualizează automat. 

Cum ne influențează schimbarea orei?

Schimbarea orei la cea de iarnă ne poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, de exemplu ale melatoninei. Aceasta este cunoscută drept „hormonul somnului”.

Pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele diferă de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Citeste si: Iarnă în Bucegi. Ninge viscolit de luni noapte

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si