VIDEO - Ora de iarnă 2022 România: Momentul mult așteptat a sosit! Iată cum trebuie potrivite ceasurile
Ora de iarnă 2022 România. Iată cum trebuie potrivite ceasurile pentru a reveni la ora de iarnă! Află cum poate să ne afecteze sănătatea, această modificare!
Author: Alina Raducu joi 27 octombrie 2022 , 15:56
Ora de iarnă 2022 România. Și anul acesta, ceasul se va da înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie, iar această zi va fi cea mai lungă din an, adică 25 de ore.
Vezi cum poate să ne afecteze schimbarea orei de iarnă și ce sfaturi ne oferă specialiștii în acest caz!
Ora de iarnă 2022 România: Când se schimbă ora?
Românii vor reveni la ora oficială de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie 2022, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Anual, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
În 2021, România a trecut la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie.
Ora de iarnă este considerată ora standard, iar diferenţa dintre ora oficială a României şi UTC (Coordinated Universal Time- n.r. ora universală) este de două ore în perioada orei de iarnă şi de trei ore în perioada orei de vară.
Astfel, ziua de 30 octombrie 2022 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.
Totodată, schimbarea orei, fie cea de vară sau de iarnă, poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.
Cum ne poate afecta schimbarea orei de iarnă?
Specialiștii în sănătate susțin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.
Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. În acest caz, cele mai afectate categorii pot fi persoanele în vârstă și copiii.
De asemenea, medicii mai precizează că pentru a trece mai ușor peste noua schimbare a fusului orar, trebuie sa reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Deși sunt puțini care cunosc acest lucru, medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul.
Însă, nu toți oamenii au parte de schimbările acestea. Unii nu au părut afectați de-a lungul timpului. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă.
Mai mult, adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu îți impune să ai mai multă răbdare în această privință.
Se renunţă la schimbarea orei în 2023?
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în ţările membre Uniunii Europene, oferind statelor membre libertatea de a lua o decizie în această privință, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Această propunere de renunţare la schimbarea orei a apărut încă din anul 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, însă unele ţări europene s-au opus, iar proiectul a fost amânat.
Anul 2021 ar fi trebuit să fie cel în care ţările urmau să renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă, doar se pare că pandemia, iar acum războiul din Ucraina au împiedicat realizarea acestui proiect.
România a început să folosească ora de iarnă în 1931. Până în 1998, trecere la ora de iarnă se făcea în ultimul week-end din septembrie. Termenul a fost atunci modificat, de aceea acum trecerea la orarul de iarnă se face în octombrie.