Ora de iarnă 2023: Cea mai lungă zi din an pe 29 octombrie! Românii vor da ceasurile înapoi cu o oră și ziua va avea 25 de ore
Ora de iarnă 2023: Cea mai lungă zi din an va fi duminică, 29 octombrie 2023, când românii vor da ceasurile înapoi cu o oră și ziua va avea 25 de ore. Schimbarea orei ar putea deveni istorie de anul viitor.
Author: Sorin Negru luni 23 octombrie 2023 , 16:02
Ora de iarnă ar putea să fie eliminată în anii următori, după ce Parlamentul european a votat încă din 2019 în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă.
Începând cu 2021, fiecare stat din UE poate decide singur dacă păstrează ora de vară vs. ora de iarnă sau renunță la acest sistem.
Ora de iarnă 2023. Cum se schimbă ceasurile
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, ultimul weekend din această lună, ceasurile se vor schimba cu o oră înapoi. Astfel, ora 4.00 dimineața va deveni 3.00.
Efectul principal va fi acela că dimineața se luminează mai devreme, iar seara se întunecă mai devreme.
Ora de vara nu este folosită în tarile de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia si China, nu folosesc ora de vară.
Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară pot să facă acest lucru începând din martie 2021.
Țările care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) pot, de asemenea, să păstreze sistemul actual, conform proiectului de lege adoptat de eurodeputați cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri.
De când se face schimbarea orei în Europa
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începand cu anul 1916. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot în 1916, dar câteva luni mai târziu.
Alte tari care au introdus ora de vara pentru a face economie de energie au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.
În România, ora de vară a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in prima duminica a lui octombrie.
Cum este afectat organismul de schimbarea orei?
Corpul uman necesită un anumit timp pentru a se adapta la schimbarea orei.
Specialiștii spun că ceasul biologic poate fi perturbat în urma acestor modificări.
Pot apărea în primele două săptămâni după trecerea la ora de iarnă dureri de cap, amețeli, stări de somnolență sau un disconfort general al organismului.
Există anumite metode care pot face această trecere mai ușoară. Printre acestea se numără limitarea consumului de cafea și băuturi energizante.
Un alt sfat eficient este prelungirea treptată a duratei de somn. Medicii mai recomandă menținerea unui regim alimentar echilibrat și stabilirea unor ore regulate pentru mese.