Schimbarea orei 2023. România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie.

Va fi cea mai lungă zi din acest an pentru că toate ceasurile se dau înapoi cu o oră. Asta înseamnă și că românii vor dormi cu o oră mai mult. 

Citește și: România trece la ora de iarnă 2023 în ultimul weekend din octombrie. Cum trebuie să potrivim ceasurile?

Ora de iarnă ar putea să fie eliminată în anii următori, după ce Parlamentul european a votat încă din 2019 în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă.

Începând cu 2021, fiecare stat din UE poate decide singur dacă păstrează ora de vară vs. ora de iarnă sau renunță la acest sistem.

Ora de iarnă 2023. Cum se schimbă ceasurile 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, ultimul weekend din această lună, ceasurile se vor schimba cu o oră înapoi. Astfel, ora 4.00 dimineața va deveni 3.00.

Efectul principal va fi acela că dimineața se luminează mai devreme, iar seara se întunecă mai devreme.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Ora de vara nu este folosită în tarile de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia si China, nu folosesc ora de vară.

Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară pot să facă acest lucru începând din martie 2021.

Țările care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) pot, de asemenea, să păstreze sistemul actual, conform proiectului de lege adoptat de eurodeputați cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri.

De când se face schimbarea orei în Europa

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începand cu anul 1916. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot în 1916, dar câteva luni mai târziu.

Alte tari care au introdus ora de vara pentru a face economie de energie au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

În România, ora de vară a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in prima duminica a lui octombrie.

Ora de iarnă 2023. Cum se schimbă ceasurile 

Ora de iarnă 2023. Cum se schimbă ceasurile 

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum este afectat organismul de schimbarea orei?

Corpul uman necesită un anumit timp pentru a se adapta la schimbarea orei. Specialiștii spun că ceasul biologic poate fi perturbat în urma acestor modificări.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pot apărea în primele două săptămâni după trecerea la ora de iarnă dureri de cap, amețeli, stări de somnolență sau un disconfort general al organismului.

Citește și: Ora de iarnă 2023. Când se dă ceasul înapoi? Ce impact are asupra organismului această schimbare?

Există anumite metode care pot face această trecere mai ușoară. Printre acestea se numără limitarea consumului de cafea și băuturi energizante.

Un alt sfat eficient este prelungirea treptată a duratei de somn. Medicii mai recomandă menținerea unui regim alimentar echilibrat și stabilirea unor ore regulate pentru mese.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si