Ora de iarnă 2023. Schimbarea orei de iarnă reprezintă evenimentul în care ceasurile se dau înapoi cu o oră. În acest fel, ora 04:00 dimineața, va deveni ora 03:00.
Ora este schimbată de două ori pe an în România, în lunile martie (ora de vară) și octombrie (ora de iarnă).
Când trecem la ora de iarnă în 2023?
Schimbarea are loc în ultima zi de duminică a lunii octombrie.
În acest an, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore.
Modificarea are loc în fiecare an în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Potrivit Convenției fusurilor orare, ceasornicarele arată pentru punctele de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare în plus o oră.
Numerotarea este realizată de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est.
Ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.
Cum ne influențează trecerea la ora de iarnă?
În urma unui sondaj al Uniunii Europene, realizat cu ajutorul a 4,6 milioane de oameni, oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei.
Atunci când se schimbă oră, tindem să resimțim anumite schimbări. Unele persoane se simt iritate, pot apărea insomnii, oboseală, dar și funcția imunitară poate fi redusă. De asemenea, pot fi resimțite stări de depresie.
Potrivit unui studiu, aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.
În această perioadă este bine să ne odihnim suficient, să ne hidratăm și să luăm vitamine. Alimentația este foarte importantă și ea: trebuie să consumăm multe fructe și legume!
De asemenea, o stare pozitivă ne poate ajuta să trecem mai repede peste această perioadă.
În prezent, 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.