In articol:
- În noaptea de 26 spre 27 octombrie România trece la ora de iarnă 2024
- Țările care au renunțat la schimbarea orei
- Rusia
- Belarus
- Islanda
- Turcia
- Renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană
În noaptea de 26 spre 27 octombrie România trece la ora de iarnă 2024
În 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la ora 04:00, care va deveni ora 03:00. Aceasta înseamnă că vom dormi cu o oră în plus, iar ziua de duminică va fi cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore.
Schimbarea la ora de iarnă 2024 România marchează finalul perioadei de vară și începutul unei perioade în care zilele vor deveni mai scurte, iar nopțile mai lungi. Ora de iarnă rămâne în vigoare până în ultima duminică din martie 2025, când România va trece din nou la ora de vară.
Această practică a fost adoptată în România și în multe alte țări din Europa pentru a economisi energie și a folosi lumina naturală în mod eficient.
Citește și: Când au loc târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa în 2024. Ce poți vedea și unde
Țările care au renunțat la schimbarea orei
În ultimii ani, mai multe țări au decis să renunțe la schimbarea orei sau iau în considerare această posibilitate, în mare parte datorită dezbaterilor privind eficiența acestui sistem.
Rusia
Rusia a renunțat la schimbarea orei în 2011. După ce a încercat o scurtă perioadă în care a rămas permanent la ora de vară, s-a revenit la o timp permanent standard (ora de iarnă) din 2014, ca răspuns la problemele de sănătate ale populației cauzate de întunericul prelungit dimineața.
Belarus
Belarus, un alt stat din fosta Uniune Sovietică, a decis să urmeze exemplul Rusiei. Din 2011, țara nu mai face schimbări sezoniere și păstrează ora de iarnă pe tot parcursul anului. Aceasta decizie a fost motivată în special de dorința de a oferi populației un ritm constant și de a elimina eventualele probleme legate de adaptarea la schimbarea orei.
Islanda
Islanda este una dintre puținele țări europene care nu schimbă ora. Aceasta decizie se datorează în parte poziției sale geografice, întrucât orele de lumină variază foarte mult între sezoane, schimbarea orei fiind considerată inutilă.
Turcia
Turcia a eliminat schimbarea orei în 2016 și a adoptat permanent ora de vară. Aceasta decizie a fost luată cu scopul de a profita mai mult de lumina naturală și de a reduce consumul de energie. De atunci, Turcia nu mai schimbă ora nici primăvara, nici toamna.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Când se schimbă ora de iarnă în 2024 și cum trebuie potrivite ceasurile?
Renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană
Uniunea Europeană a fost și ea în mijlocul dezbaterilor legate de eliminarea schimbării orei. În 2018, Parlamentul European a propus oprirea acestei practici, iar statele membre ar fi urmat să decidă dacă adoptă permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deși planurile au fost amânate și nu s-a luat încă o decizie finală, subiectul rămâne în discuție. Diverse țări din UE și-au exprimat preferințele privind ora standard pe care ar dori să o adopte permanent, dar deocamdată sistemul de schimbare sezonieră a orei rămâne în vigoare.