Ora de vară 2023. Iată când se schimbă oră în România!

Vom dormi mai puțin! Cum trebuie să nu potrivim celesurile? 

În noaptea de 25 spre 26 martie dormim mai puţin. În plus, prin acest procedeu, al trecerii la ora de vară, se mizează pe obţinerea de mai multă lumină naturală pentru efectuarea a diferite activităţi.

În urmă cu câţiva ani, ţărilor din Uniunea Europeană li s-a solicitat să aleagă între ora de iarnă şi ora de vară, astfel încât să nu se mai treacă prin această schimbare de două ori, iar oamenii

să fie afectaţi.

Atunci, autorităţile din România au stabilit ca ţara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, ştiut fiind faptul că, totuşi, ora de iarnă este considerată ora standard.

În plus, ţinând cont de criza energetică ce a lovit mai toate statele din Uniunea Europeană în ultima perioadă, există posibilitatea ca autorităţile din tot mai multe ţări să încline spre menţinerea pe o perioadă cât mai lungă a orei de vară. În acest mod se vor obține economii semnificative la consumul de energie electrică.

Când trecem la ora de vară 2023

Ora de vară 2023. Decizia pe care au luat-o mai multe state din lume!

Ora de vară 2023. Decizia pe care au luat-o mai multe state din lume!

[Sursa foto: PixaBay]

În România trecerea la ora de iarnă are loc de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Anul acesta românii trec la ora de vară pe date de 26 martie 2022. În noaptea de 25 spre 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00.

Trecerea la ora de vara aduce mai putin somn. Este vorba de o oră. Ziua de 26 martie 2023 va avea 23 de ore, în loc de 24 cum are în mod normal.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

În prezent,  ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din   martie   (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din   octombrie   (ora 04:00 devine 03:00).

O schimbare a orei nu perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea nu poate afecta tiparul de somn timp de cinci până la șapte zile. Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni și asupra psihicului și sănătății.

„Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare a noilor condiții, iar acest lucru se adaptează este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Citește și: Ora de vară 2023. Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai puțin!

În special, acest efort psihic de adaptare este resimțit la persoanele care sunt predispuse depresiei, anxietății, care au o viață nesatisfăcătoare.

Este vorba de persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții.

Această schimbare de oră nu face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și nu determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic.

Ce rol are trecerea la ora de vara

Ora de vară 2023. Decizia pe care au luat-o mai multe state din lume!

Ora de vară 2023. Decizia pe care au luat-o mai multe state din lume!

[Sursa foto: PixaBay]

Trecerea la ora de vara are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii   Soarelui. Astfel, în lunile de vară, această dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare câte mai multe posibilități pe lumină naturală; în acest fel de energie electrică se iluminat. 

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Unii specialiști că  schimbarea orei poate avea consecințe devastatoare  din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.

Experții în domeniu mai spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la schimbare până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

De asemenea, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Citește și: Ora de vară 2023. Va mai trece sau nu România la ora de vară în acest an?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si