Close sidebar
Close sidebar

Orașele din România, la mâna Guvernului. Când ar putea primi banii promiși

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Guvernul nu a făcut o rectificare bugetară în a doua jumătate a anului, cu toate că autoritățile locale au cerut în mod repetat ajutor financiar de la bugetul de stat.

Sorin Negru,

Rectificare bugetară în decembrie? Primarii cer bani pentru salarii și investiții


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Primarii din țară apelau de regulă spre final de an la bugetul de stat pentru a reuși să-și finalizeze proiectele de investiții, însă în 2023 a rămas ca soluție de finanțare doar fondul de rezervă al Guvernului.

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban, președinte al Asociației Orașelor din România (AOR), spune că mulți primari din țară nu mai au bani pentru cheltuielile de funcționare, inclusiv pentru salarii.

Citește și: Scăderea pensiilor, scenariul sumbru din noua lege adoptată joi de Guvern! "Este inadmisibil", spun specialiștii care trag un semnal de alarmă

Potrivit șefului AOR, primarii de localități nu pot să-și finalizeze proiectele "pentru că durata de rambursare a cheltuielilor pe programele regionale s-a întârziat foarte mult", iar multe lucrări nu au fost plătite pentru că Guvernul nu le-a decontat.

"Avem o problemă de finanțare și de finalizare a investițiilor. Vorbim de cheltuieli pentru finalizarea investițiilor care sunt în curs, nu vorbim de cheltuieli pentru organizarea de evenimente sau alte chestiuni de genul acesta acum, la final de an”, a declarat Adrian Teban la B1TV.

Rectificare bugetară în ceasul al 12-lea?

Conform unor surse citate de Agerpres, Guvernul ar urma să realizeze totuși o rectificare bugetară la finalul anului, care va fi cel mai probabil negativă.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"În principiu ar trebui să se facă o rectificare bugetară şi este foarte posibil să avem o rectificare la final de noiembrie, început de decembrie", au precizat sursele politice.

Premierul promite că nu va lua măsuri care "să strice" activitatea primăriilor

Premierul Marcel Ciolacu declarase cu o lună în urmă că rectificarea bugetară va fi făcută atunci când "va fi nevoie".

Potrivit șefului Executivului, în ultimele luni ale anului există de regulă "un avânt în ceea ce priveşte cheltuielile nu tocmai necesare".

"Măsurile, în România, ca să ne încadrăm în deficit trebuiau luate de prin martie-aprilie... E normal să luăm măsuri. Nu o să luăm măsuri care să strice activitatea nici a consiliior judeţene, nici a primăriilor", a explicat Ciolacu la finalul lunii octombrie.

Bani de la fondul de rezervă al Guvernului

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, declarase anterior că anul acesta nu se vor mai realiza rectificări bugetare, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani.

Primarii de localități din România așteptau această recitificare bugetară ca pe o gură de oxigen absolut necesară pe final de an.

Fără redistribuirea banilor de la bugetul de stat, multe instituții publice nu mai pot funcționa pentru că nu mai au bani să își plătească salariile și utilitățile.

Ministrul Finanţelor a explicat prin ce mecanism se poate suplini faptul că nu se va face rectificarea bugetară:

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Este Fondul de rezervă bugetară. Încercăm ca prin acest mecanism, poate este pentru prima dată după Revoluţie când nu avem rectificări bugetare în cursul anului, prin intermediul Fondului de rezervă bugetară ţinem foarte bine sub control aceste cheltuieli”, a declarat Marcel Boloș.

Potrivit minisrului, sunt anumite cheltuieli care nu depind de Guvern, cum ar fi cheltuielile cu dobânda sau cheltuielile de compensare a energiei electrice.

"Mecanismul acesta pe care l-am identificat cu Fondul de rezervă bugetară este pentru noi o modalitate prin care putem să avem control asupra ţintei de deficit bugetar", a spus ministrul de Finanțe. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI