Este cea mai nordică așezare permanentă din lume, un sat din Svalbard, la 1.231 km de Polul Nord. 

Atmosfera este foarte curată, încât nicio casă nu o vei găsi cu ușa închisă, doar în cazul în care se apropie vreun urs polar. 

Citeste si: Alertă ANM: Cod portocaliu de ploi și vijelii

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Aerul este atât de plăcut tocmai datorită peisajului montan de care este înconjurat sătucul. 

Calitatea aerului s-ar putea schimba 

Locuitorii orașului sunt în mare parte oameni de știință care vin aici tocmai din acest motiv. În 1989, pe flancurile lui Zeppelinfjellet a fost construită o stație de cercetare la o altitudine de 472 m pentru a ajuta cercetătorii să monitorizeze poluarea atmosferică.

Cu toate acestea, calitatea aerului de aici s-ar putea schimba. Ocazional, curenții atmosferici transportă aer din Europa și America de Nord în această parte a Svalbard, aducând cu ea poluarea din aceste regiuni.

Citeste si: Ungaria renunță la plafonarea prețurilor la carburanți pentru firme

Nu numai că cercetătorii văd nivelurile anumitor poluanți în creștere, dar există semne ale unor noi tipuri de poluare care sunt transportate de vânt, motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință. 

Orașul nu a fost întotdeauna curat

Între 1916 și 1962, a fost un oraș minier de cărbune, până când o explozie a ucis 21 de mineri, ceea ce a dus la evacuarea orașului și la închiderea minei.

De atunci a fost transformat într-un loc în care datele sunt extrase din mediu și nu din cărbune, informează BBC.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si