În acest oraș mai găsim doar câțiva pensionari și câțiva copii din comunitatea săracă de romi. Vașcău este orașul-fantomă al României. Este un oraș în care nu ai ce face, este multă liniște, iar bătrânii îi îndeamnă pe cei tineri să meargă în orașele mai mari sau în străinătate pentru o viață mai bună.

Citeste si: VIDEO| Schimbările dese ale vremii și trecerea de la frig la căldură au scos urșii din hibernare

Acest oraș este situat la 100 de km de Oradea, dar pare să dispară de pe harta țării. Orășelul are o populație de aproximativ 2.250 locuitori, iar în ultimul deceniu a pierdut 18,21% din rezidenți. Localnicii susțin că în acest oraș este atât de multă pustietate, încât poți merge 2 km fără a întâlni măcar un om.

Vașcău este părăsit de locuitori

Acum orașul a devenit o pustietate. Fabricile sunt închise din anii 1990 și nu au mai fost deschise. La orice oră a zilei, este o pustietate și o liniște ca de mormânt. Este cu totul o imagine desprinsă parcă din filmele de groază. Orașul este pustiu, vântul străbate străzile goale șuierând, iar în liniștea apăsătoare, râul Crișul Negru sună nervos acompaniat de scârțâitul rar al unui leagăn vechi. Majoritatea caselor sunt și ele dărăpănate și par a fi părăsite.

Citeste si: Lockdown în orașul cu 26 de milioane de oameni

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Singurele spații comerciale care mai funcționează sunt o farmacie și o cooperativă bancară, în care nu intră nimeni.

Chiar dacă acum este un oraș uitat de lume, cândva era plin de viață. Doina Ilion, o localnică în vârstă de 76 de ani își aduce aminte cu drag de vremurile în care orașul era plin de viață și acaparat de zâmbete.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România- O mama își crește cei 5 copii într-o cămăruță improvizată într-un grajd

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

„Nici nu mai ştiu de când n-am mai văzut tren în Vaşcău. Linia e închisă. Vaşcăul era un oraş cochet, liniştit şi curat. Avea sere, de unde luam seminţe pentru florile pe care le plantam cu copiii, fabrică de marmură, ocol silvic, brutărie, OCL-ul (n.r. Organizaţie Comercială Locală din comunism) la care toată şefimea din judeţ venea după marfă şi tot felul de întreprinderi. Acum nu mai are nimic...’’, povestește femeia cu durere în suflet.

Citeste si: Eroul de 11 ani de la graniță. Ce au găsit autoritățile scris cu pixul pe mâna băiatului: "A venit singur, părinții au rămas în Ucraina"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si