În satul Novaci, tradițiile nu se pierd niciodată. Floriile sunt sărbătorite exact ca pe vremuri, căci tinerii au deprins obiceiurile de la strămoșii lor și sunt dornici să le ducă mai departe. Îmbrăcați în straie populare, ei colindă gospodăriile oamenilor pentru a le reaminti de marea sărbătoare. Se opresc în curțile oamenilor unde există salcii, pentru că obiceiul spune că aici, tinerii trebuie să primească plăcinte și să facă șezătoare unde să împletească coronițele din crenguțele copacului.

Citește și: Tradiții de Florii 2023. Ce trebuie să facă credincioșii Duminică?

Tradiții de Florii în orașul Novaci

În tradițiile creștine ale Floriilor, salcia are o însemnătate aparte. Pe vremuri, crenguțele erau considerate sacre și ajutau la vindecarea bolilor, iar fetele ce se lăsau sărutate printr-o astfel de coroniță, urmau să se mărite.

Denisa are 27 de ani și a învățat totul despre aceste tradiții încă de când era copil. Fata își dorește să ducă mai departe obiceiurile, pentru ca și alții să se poată bucura de ele.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Denisa Vodoiu, participantă: ”La noi se zice că fiecare casă ar trebui să aibă o salcie curgătoare. Acolo unde este o salcie curgătoare, morții sunt împăcați cu ceea ce au lăsat și nu mai plâng.”

Coronițele din salcie, făcute în această perioadă sunt sfințite și agățate pe crucile din cimitir sau la icoanele din casă, pentru a proteja gospodăria de spiritele rele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si