Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Orașul Novaci, baza tradițiilor de Florii

Orașul Novaci a devenit unul dintre cele mai căutate destinații. Românii aleg să petreacă aici Paștele datorită tradițiilor din Oltenia. De exemplu, tinerii îmbracă portul popular, culeg crenguțe de salcie și împletesc coronițe cu simbolositică, pentru a întâmpina intrarea Domnului în Ierusalim.

Redactia Stirile Kanal D,

Orașul Novaci, baza tradițiilor de Florii

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În satul Novaci, tradițiile nu se pierd niciodată. Floriile sunt sărbătorite exact ca pe vremuri, căci tinerii au deprins obiceiurile de la strămoșii lor și sunt dornici să le ducă mai departe. Îmbrăcați în straie populare, ei colindă gospodăriile oamenilor pentru a le reaminti de marea sărbătoare. Se opresc în curțile oamenilor unde există salcii, pentru că obiceiul spune că aici, tinerii trebuie să primească plăcinte și să facă șezătoare unde să împletească coronițele din crenguțele copacului.

Citește și: Tradiții de Florii 2023. Ce trebuie să facă credincioșii Duminică?

Tradiții de Florii în orașul Novaci

În tradițiile creștine ale Floriilor, salcia are o însemnătate aparte. Pe vremuri, crenguțele erau considerate sacre și ajutau la vindecarea bolilor, iar fetele ce se lăsau sărutate printr-o astfel de coroniță, urmau să se mărite.

Denisa are 27 de ani și a învățat totul despre aceste tradiții încă de când era copil.

Fata își dorește să ducă mai departe obiceiurile, pentru ca și alții să se poată bucura de ele.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Denisa Vodoiu, participantă: ”La noi se zice că fiecare casă ar trebui să aibă o salcie curgătoare. Acolo unde este o salcie curgătoare, morții sunt împăcați cu ceea ce au lăsat și nu mai plâng.”

Coronițele din salcie, făcute în această perioadă sunt sfințite și agățate pe crucile din cimitir sau la icoanele din casă, pentru a proteja gospodăria de spiritele rele.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI