Orban: „Foarte mulţi lideri politici neagă pericolul și instigă la nerespectarea regulilor”
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, că foarte mulţi lideri politici ”neagă pericolul, instigă populaţia la nerespectarea regulilor şi iniţiază alături de instituţii aflate în slujba lor, şi nu în slujba cetăţeanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astăzi care s-a judecat la Curtea Constituţională”.
Orban i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, explicaţii în legătură cu decizia CCR privind carantina şi izolarea, Predoiu spunând că aceasta devine obligatorie după publicarea în Monitorul Oficial. El le-a cerut miniştrilor ca toate instituţiile cu atribuţii de control din subordine să verifice dacă se respectă regulile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
”Sigur că ne confruntăm cu un mediu politic în care foarte mulţi lideri politici, de luni de zile, neagă pericolul, instigă populaţia la nerespectarea regulilor şi iniţiază alături de instituţii aflate în slujba lor, şi nu în slujba cetăţeanului, tot felul de demersuri, cum a fost
demersul de astăzi, care s-a judecat la Curtea Constituţională. Ce vă cer: toţi miniştrii care aveţi instituţii care au competenţa legală de a verifica respectarea regulilor să mobilizaţi aceste instituţii şi să asiguraţi prezenţa lor în teren. Respectarea regulilor în toate spaţiile publice, indiferent că este vorba de locul de muncă, indiferent care e locul de muncă, poate fi birou, poate fi fabrică, poate fi şantier, trebuie respectate regulile. Aicea Inspecţia Muncii trebuie să fie pe teren.
De asemenea, Poliţia trebuie să fie implicată şi să susţină controalele efetuate de entităţi partenere, cum ar fi Inspecţia Muncii sau ISCTR-ul, pentru respectarea regulilor privind transportul public”, a cerut Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.
Orban: „Foarte mulţi lideri politici neagă pericolul și instigă la nerespectarea regulilor”
El a spus că trebuie verificată şi respectarea regulilor în spaţiile comerciale şi în toate locurile unde există interacţiune între oameni.
”Doar dacă reuşim să asigurăm respectarea regulilor putem să ţinem sub control evoluţia epidemiei”, a atenţionat premierul.
Orban i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, un punct de vedere legat de decizia de joi a CCR privind carantina/izolarea, ”pentru că au apărut speculaţii legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantina şi izolare”.
”În primul rând trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care devine obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea însă în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă”, a
explicat Predoiu.
”Şi nu generează niciun efect juridic”, a completat premierul, Predoiu răspunzând: ”În acest moment nu”.
Curtea Constituţională a decis că prevederea legală prin care ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus este neconstituţională. De asemenea, a decis că este neconstituţională prevederea referitoare la necesitatea încuviinţării Parlamentului pentru Hotărârea de guvern privind instituirea stării de alertă şi la posibilitatea Parlamentului de amodifica această hotărâre.