VIDEO "Ordonanța austerității", aprobată în ultima ședință de Guvern din acest an. "Eliminăm toate facilitățile fiscale", spune premierul Marcel Ciolacu. Ce conține proiectul care "îngheață" pensiile, salariile și alocațiile pentru copii
Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a reunit, luni, 30 decembrie, de la ora 13.00, în ultima ședință din acest an. Pe masa Executivului se află proiectul Ordonanței-trenuleț care prevede o serie de măsuri de înghețare de pensii, salarii, alocații și alte ajutoare sociale. Ministerul Finanțelor a publicat în weekend proiectul de lege. "Această ordonanță nu este a austerității sau a sărăciei", a declarat premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații în debutul ședinței de guvern în cadrul cărora a anunțat că se înființează un departament pentru eficientizarea cheltuielilor bugetare, în care vor lucra specialiști din afara Guvernului "pro-bono".
"Eliminăm toate facilitățile fiscale", a anunțat Marcel Ciolacu, care a adăugat că așa-numita "taxă pe stâlp" nu va fi aprobată îniante ca normele de aplicare să fie publicate și companiile să fie informate de Guvern.
Vezi mai jos declarația integrală a premierului României.
"Nu am de gând să fiu popular în noul mandat de prim-ministru, ci eficient", a adăugat Ciolacu.
Redăm mai jos declarația premierului Marcel Ciolacu:
"Situația s-a degradat accelerat în majoritatea statelor din UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România.
Avem deja un deficit bugetar ridicat în acest an, deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde lei, respectiv 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget.
Însă niciun om de buna credință nu ne poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor.
Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus pentru a menține facturile de energie neschimbate pentru populație și economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau am făcut investiții record în infrastructură.
Împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, școli, spitale și pentru a plăti împrumuturile din urmă. Vreau să anunț că nu regret niciuna dintre aceste măsuri- pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni și am ajutat economia prin investiții majore.
Avem înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore. Un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea ratingului de țară, alungarea investitorilor și împrumuturi la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente și șomaj pentru foarte mulți români".
Marcel Ciolacu: Ordonanţa nu este una "a austerităţii sau a sărăciei"
Premierul a amintit că România a obţinut de la Comisia Europeană o prelungire de la patru la şapte ani pentru reducerea deficitului bugetar, iar primul pas este diminuarea acestuia la 7% în 2025.
"Am obţinut o prelungire de la patru la şapte ani, pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025.
Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene şi din PNRR, atât de necesare pentru a continua modernizarea României", a afirmat prim-ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.
El a declarat că ordonanţa este structurată pe trei obiective "fundamentale": stoparea creşterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB (19 miliarde de lei) şi majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR.
Ordonanţa nu este una "a austerităţii sau a sărăciei", a susţinut premierul. "Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA-ul de la 19 la 24 sau când s-au închis şcoli şi spitale", a menţionat Ciolacu.
În şedinţa de guvern de luni vor fi adoptate măsuri pentru reforma statului şi reducerea cheltuielilor publice. Astfel, salariile demnitarilor vor fi "îngheţate şi în acest an", iar partidele vor primi sume reduse cu 25%.
În 2025, "nu există resurse financiare" pentru creşterea salariilor bugetarilor, a completat premierul. Totodată, nu vor fi acordate sporuri şi premii suplimentare.
"Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă şi evaluări. Angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi vom trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice. Vom prelua un model deja consacrat şi vom înfiinţa Departamentul pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. În acest departament, care va fi cu specialişti din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono", a explicat el.
Conform lui Ciolacu, Guvernul a adoptat acele măsuri cuprinse în reforma fiscală din PNRR care au "cel mai redus impact" asupra creşterii economice.
"Am refuzat să tăiem de la investiţii sau să creştem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creşterea TVA-ului, care ar fi dus la creşterea inflaţiei. Aşadar, eliminăm toate facilităţile fiscale şi creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi, pentru a evita un şoc în economie. Vor fi afectate circa 30.000 de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat", a completat prim-ministrul.
El a mai transmis că introducerea impozitului pe construcţii speciale se va aplica doar după ce vor fi emise normele şi după ce ministrul Finanţelor va avea discuţii cu marile companii care vor urma să aibă investiţii.
"Ne vom păstra locul şapte în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cel mai mic impozit pe dividende. În ţara noastră plătim 10% de la 1 ianuarie, dar Ungaria are 15%, Polonia are 19%, Cehia are 23%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 20%", a precizat Marcel Ciolacu.
Știrea inițială. Proiectul ordonanţei care vizează reducerea cheltuielilor bugetare a fost făcut public duminică de Ministerul Finanţelor. Guvernul Ciolacu 2 propune mai multe seturi de măsuri pentru 2025, care afectează salariaţii, pensionarii, modul de funcţionare a instituţiilor publice şi diverse categorii socio-profesionale.
Proiectul propune și amânarea (prorogarea) aplicării unor acte normative, creşterea cu două procente a impozitelor pe dividende, dar şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru domeniul IT.
Măsuri de austeritate pentru bugetari
Proiectul de ordonanţă prevede continuarea aplicării unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori. Acestea se aplică angajaţilor din administraţia centrală şi locală şi altor categorii de bugetari:
menţinerea în anul 2025 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, din administraţia centrală şi locală, precum şi a indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024;
menţinerea în anul 2025 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna noiembrie 2024;
în anul 2025, orele suplimentare efectuate de bugetari se vor compensa numai cu timp liber.
Voucherele de vacanță, reduse la jumătate
Proiectul de act normativ reduce la jumătate valoarea tichetelor de vacanţă şi menţine doar tichetele de creşă, celelalte tichete de valoare de care beneficiau unele categorii de salariaţi fiind suspendate. Astfel, proiectul prevede:
neacordarea în anul 2025 a biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, şi nici a premiilor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017;
acordarea voucherelor de vacanţă în limita a 800 lei, cu condiţia asigurării de către angajat a unei coplăţi de 800 lei;
menţinerea în anul 2025 a anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2024;
menţinerea în anul 2025 a alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament la nivelul acordat pentru luna decembrie 2024.
Posturi blocate la stat
Ordonanţa prevede de asemenea că de la 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice.
Măsura se aplică indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare a instituţiilor publice, inclusiv celor care îşi finanţează activitatea integral din venituri proprii, dar care sunt înfiinţate pe lângă instituţiile publice.
„Prin excepţie, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor vacantate în anul 2025, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanţare în parte”, prevede proiectul.
Potrivit documentului pus în consultare, numărul maxim de posturi finanţat în anul 2025 din fonduri publice de către instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare trebuie „să fie stabilit astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal. Ordonatorii de credite vor stabili numărul maxim de posturi care se finanţează, cu respectarea acestei condiţionalităţi”.
Alocațiile copiilor și alte indemnizații sociale sunt plafonate în 2025
Proiectul de Ordonanţă prevede o serie de măsuri care afectează categorii precum revoluţionarii, academicienii, pensionarii şi urmaşii acestora, precum neacordarea de ajutoare, plăţi compensatorii la pensionare şi menţinerea în anul 2025 în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2024 a următoarelor drepturi:
alocaţiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
indemnizaţiile prevăzute de Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura comunistă, precum şi celor deportate în străinătate ori prizonierilor din acea perioadă
indemnizaţiile acordate persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
indemnizaţiile prevăzute de Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961
indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România
cuantumul indemnizaţiilor acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale din România, membrilor Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“, membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, dar şi al sprijinului acordat urmaşilor membrilor Academiei Române şi urmaşilor membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România;
cuantumul indemnizaţiei preşedintelui Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice
indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului-Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor;
indemnizaţiile reparatorii lunare pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961
drepturile prevăzute de Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.