A fost adoptat proiectul pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 48/2023, privind măsurile în Sistemul național unic pentru apeluri de urgență. 

Proiectul își propune să implementeze soluții tehnice prin care comunicațiile de urgență să funcționeze și prin intermediul serviciilor bazate pe tehnologiile VoLTEIP/IP. Totodată, ar urma ca Sistemul național unic pentru apeluri de urgență să primească informații mult mai bune în vederea localizării apelantului. Legea merge spre promulgare.

Ce presupune actul normativ?

Actul normativ adoptat de Guvern vine în ajutorul populației, în sensul în care localizarea apelanților va fi mult mai eficientă, în caz de urgență. Inițiativa legislativă a fost adoptată din cauza limitărilor tehnologice din prezent care nu pot genera și transfera apelurile de urgență folosind tehnologia 4G (VoLTE/IP), în ciuda faptului că dispozitivele sunt dotate cu serviciile menționate. Tehnologia 2G prezintă limitări și insuficiențe în ceea ce privește capacitatea tehnico-funcțională, de securitate și de trafic.

ambulanta 112

A fost adoptat proiectul pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 48/2023.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Klaus Iohannis sau Mark Rutte, la șefia NATO? Președintele României a spus clar de ce ar putea fi el alesul: "Este o procedură atipică, nu se votează"

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Această ordonanță a fost adoptată pentru abordarea mai eficientă a problemelor legate de localizarea apelanților la 112. 

„Luând în considerare faptul că, pentru apelurile generate de pe terminale mobile către numărul unic 112 şi clasificate ca urgenţe, în peste o treime din cazuri nu sunt furnizate informaţii care să permită indicarea unor arii restrânse de localizare, acest aspect afectând în mod direct gestionarea situaţiilor semnalate de către cetăţeni”,

conform OUG.

Informația de localizare determinată se referă la datele care indică aria geografică probabilă în care se află aparatul terminal al unui utilizator de telefonie mobile și care sunt transmise către SNUAU, obținute prin aplicarea metodelor standard de localizare la nivelul rețelei de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice mobile.

112

Actul normativ adoptat de Guvern va face ca localizarea apelanților să fie mult mai eficientă, în caz de urgență.

[Sursa foto: realitatea.net]

SNUAU trebuie să transforme informațiile de localizare primară și alți parametri tehnici de rețea pentru a putea localiza echipamentul terminal care a inițiat comunicația de urgență.

Citește și: VIDEO- Legea ,,2 Mai” care vizează traficanții, promulgată astăzi de președinte. Ce pedepse prevede actul normativ?

„În cazul în care, pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă, agenţiile specializate de intervenţie solicită administratorului SNUAU furnizarea informaţiilor actualizate de localizare a terminalului mobil de la care s-a primit apelul sau comunicaţia de urgenţă către numărul unic pentru apeluri de urgenţă, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile actualizează şi retransmit automat informaţia de localizare determinată”, mai prevede OUG 48/2023.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si