În lumea dinamică în care trăim, în care educația este esențială pentru dezvoltarea personală și profesională a unei persoane, fiecare copil merită șanse egale pentru a reuși. Cu toate acestea, există numeroase categorii de preșcolari și elevi dezavantajați care se confruntă cu provocări majore atunci când vine vorba de accesul la educație.

Recent, deputatul Cristina Burciu a adus în prim-plan o inițiativă remarcabilă în acest sens. La propunerea PNL a Ministerului Educației, Guvernul a dat undă verde unei Ordonanțe de urgență care vizează sprijinirea acestor copii, printr-un program inovator care prevede acordarea de tichete sociale electronice finanțate din fonduri

externe nerambursabile.

Ce presupune această inițiativă?

Ordonanța anunțată vizează alocarea unei sume impresionante de 120 milioane euro pentru copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, sub egida Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. În cifre concrete, asta înseamnă că, în următorii patru ani școlari, tichete sociale în valoare de 500 lei vor fi acordate fiecărui copil eligibil. Este estimat că această măsură va avea un impact pozitiv asupra a aproximativ 410.000 de copii provenind din medii defavorizate. Aceste sume sunt destinate, în special, achiziționării de rechizite și articole de vestimentație necesare pentru o participare adecvată la cursurile școlare și preșcolare.

„Actul normativ prevede alocarea sumei de 120 milioane euro, pentru copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Astfel, în următorii patru ani școlari, vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional, în valoare de 500 lei/copil.

De această susținere vor beneficia 410.000 copii din medii dezavantajate, suma fiind destinată achiziționării de rechizite și articole de vestimentaţie, în vederea participării corespunzătoare la cursurile școlare și preșcolare. Ministerul Educației urmează să centralizeze cererile în vederea acordării sprijinului educațional menționat, fiind eligibili copiii din învățământul de stat preșcolar, proveniți din familii defavorizate, care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare.
O altă categorie a celor care vor primi ajutorul de 500 lei/anual este reprezentată de elevii din ciclul primar și gimnazial înscriși în unități de învățământ de stat, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.”, transmite Cristina Burciu, deputat PNL.

Beneficiarii sunt copiii din învățământul de stat
preșcolar, proveniți din familii defavorizate 

Acest sprijin se adresează copiilor din învățământul de stat preșcolar, proveniți din familii defavorizate, care îndeplinesc condițiile stabilite de Legea nr. 248/2015. În plus, elevii din ciclul primar și gimnazial, care se află sub tutela familiilor cu venituri limitate, vor putea beneficia de această formă de sprijin. Mai precis, sunt vizate familiile al căror venit mediu net lunar pe membru nu depășește 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În contextul acestei inițiative, unitățile de învățământ au datoria de a informa părinții sau reprezentanții legali despre condițiile de eligibilitate. Aceasta este o etapă crucială, deoarece informarea adecvată asigură că niciun copil eligibil nu este lăsat în urmă.

Conform declarațiilor deputatului Cristina Burciu, această măsură nu reprezintă doar un ajutor material. Ea are potențialul de a schimba vieți. Sprijinul educațional are ca scop principal prevenirea abandonului școlar și creșterea ratei de școlarizare, în special pentru elevii din categoriile defavorizate. Cu o atenție specială acordată zonelor rurale și familiilor cu posibilități materiale reduse, această inițiativă promite să aducă o schimbare pozitivă în societatea noastră.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si