Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Ordonanță de Urgență. Reducerea cheltuielilor bugetare. Care sunt noile măsuri

Un nou proiect de ordonanță de urgență informează în legătură cu noile măsuri ce vor fi luate pentru a acoperi lipsurile din buget. Potrivit G4Media, proiectul poate suferi modificări, însă, are ca scop economisirea bugetului și vizează atât instituțiile bugetare, cât și companiile cu capital de stat.

Maria Stiuca,

Ordonanță de Urgență. Reducerea cheltuielilor bugetare. Care sunt noile măsuri

[Sursa foto: Facebook/ Guvernul României]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Noua ordonanță de urgență vizează reducerea cheltuielilor bugetare, economisirea bugetului, iar principalele măsuri vor fi luate de ministere, agenții și primării.

Noile măsuri prevăzute de ordonanța de urgență

Prin documentul obținut de G4Media, s-a explicat că motivul tăierilor bugetare provine de la faptul că  „veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, un plan pentru economii la buget”.

De asemenea, „conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023 să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%”.

Se îngheață cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat la nivelul din 2022

În documentul sursei se mai menționează faptul că toți „conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022. (inclusiv companiile de stat)”.

Prin noua ordonanță se mai impune că instituțiile publice, chiar și firmele de stat nu mai pot cumpăra, prelua în leasing sau închiria autoturisme, mobilier și aparatură birotică. În același timp, sunt interzise și angajările la instituțiile publice centrale și locale și în firmele de stat.

Citește și: Țara dotată cu cea mai puternică armată terestră. Despre ce este vorba

„În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:
a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;
b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”.

O altă măsură impusă este interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, cu excepția educației și sănătății, astfel precizat:

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: VIDEO-Bani puțini pentru bătrânii din România. Aceștia fac sacrificii pentru a supraviețui din banii primiți de la stat

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, operatorilor economici, prevăzuți la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.
– Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.
– Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale”.

Angajații la stat care obțin sporuri pentru că au doctorat vor suporta niște condiții suplimentare.

Citește și: VIDEO- Ungaria se luptă cu inflația. Guvernul introduce promoții obligatorii în magazine

Alineatul (1) al articolului 14 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”

Citește și: VIDEO- Italia interzice carnea sintetică

Fără team-building-uri în noua ordonanță de urgență

În același timp, instituțiile pierd fondurile necheltuite în primul trimestru: „În anul 2023, pentru ordonatorii principali de credite ale căror bugete se aprobă ca anexe la legea bugetară anuală, pentru cheltuielile finanțate de la bugetul de stat, creditele bugetare aprobate și neutilizate în trimestrul I, se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare”.

Citește și: VIDEO- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale oferă sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cereale

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Potrivit aceleiași surse, cursurile de formare profesională (team-building-urile) vor fi interzise: „În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu organizează cursuri de formare profesională. Inclusiv firmele de stat”.

Citește și: Noi schimbări la cardul de energie. La ce trebuie să fie atenți românii

Altă măsură prevede ca o persoană să fie membru în maximum două consilii de administrație: „În anul 2023, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României”.

Citește și: VIDEO- Ultimă decizie! Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva lui Petre Daea, ministrul Agriculturii

Astfel, și Înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare se amână până în 2024. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI