Există o mică glandă care se află în spatele sternului și despre care se spune adesea că este „inutilă” la vârsta adultă. 

Citește și: VIDEO- Menopauza, o nouă etapă a vieții. Cum pot depăși femeile această perioadă delicată?

Un studiu publicat recent și citat de Science Alert sugerează că micuța glandă timus nu este atât de neimportantă pe cât credeau experții.

Medicii au considerat de-a lungul timpului că timusul poate fi îndepărtat fără vătămare imediată și, deoarece se află în fața inimii, este adesea îndepărtat în timpul unei intervenții chirurgicale cardiotoracice.

Glanda timus are un rol important în sistemul imunitar

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele cărora li se îndepărtează timusul se confruntă cu un risc crescut de deces din orice cauză mai târziu în viață.

În special aceștia se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta cancer.

Studiul este pur observațional, ceea ce înseamnă că nu poate demonstra că îndepărtarea timusului cauzează în mod direct cancer sau alte boli fatale.

Dar cercetătorii sunt îngrijorați de descoperirea lor. Până când vom ști mai multe, ei susțin că păstrarea timusului „ar trebui să fie o prioritate clinică”, acolo unde este posibil.

„Amploarea riscului a fost ceva la care nu ne-am fi așteptat niciodată”, a spus medicul oncolog David Scadden pentru Anne Manning la Harvard Gazette.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

glanda timus

Timusul nu trebuie îndepărtat din organism, spun medicii

[Sursa foto: Instagram]

Timusul, foarte important mai ales în copilărie 

În copilărie, timusul joacă un rol critic în dezvoltarea sistemului imunitar. Când glanda este îndepărtată la o vârstă fragedă, pacienții prezintă reduceri pe termen lung a celulelor T, care sunt un tip de globule albe care combat germenii și bolile.

Copiii fără timus tind, de asemenea, să aibă un răspuns imunitar inadecvat la vaccinuri.

Citește și: VIDEO- Consumul de ultraprocesate poate influența apariția problemelor de sănătate, printre care și cancerul

Cu toate acestea, în momentul în care o persoană ajunge la pubertate, timusul se încrețește și produce mult mai puține celule T pentru organism. 

Relația dintre stresul exagerat și funcționarea mai slabă a glandei timus a fost subliniată de specialiști de-a lungul anilor:

Timusul este un organ limfoid, cu forma de piramida, situat in cavitatea toracica, sub stern, la nivelul inimii, intre plamani, despre care grecii credeau ca este casa sufletului.

La unele persoane, glanda poate fi in partea superioara a pieptului, spre gat.

Glanda timus, parte a sistemului limfatic, are un rol esential in producerea si utilizarea celulelor T ale sangelui, care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor si infectiilor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Timusul are un rol vital de-a lungul vietii in ceea ce priveste sistemul imunitar si cel endocrin al organismului.

Noi descoperiri despre rolul glandei timus

Studiul a fost publicat inițial în revista The New England Journal of Medicine.

Folosind datele pacienților dintr-un sistem de asistență medicală de stat, cercetătorii din Boston au comparat rezultatele pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală cardiotoracică: peste 6.000 de persoane (martori) cărora nu li s-a extirpat timusul și 1.146 de persoane cărora le-a fost extirpat timusul.

Cei care au suferit o timectomie au avut aproape de două ori mai multe șanse decât ceilalți de a muri în următorii 5 ani.

Pacienții cărora li s-a îndepărtat timusul au avut, de asemenea, șanse de două ori mai mari de a dezvolta cancer în decurs de 5 ani de la operație.

În plus, acest cancer a fost în general mai agresiv și a recidivat adesea după tratament, comparativ cu grupul de control.

Motivul pentru care există aceste corelații este necunoscut, dar cercetătorii bănuiesc că lipsa timusului afectează cumva funcția sănătoasă a sistemului imunitar adult!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si