Oțelul de Damasc a dat naştere la extrem de multe legende, printre care menţionăm capacitatea de a tăia țeava unei muschete sau de a reteza un mănunchi de fire de păr lăsate să cadă peste lamă.Oțelul de Damasc s-a folosit încă din perioada medievală. Acesta reprezintă un tip de oțel folosit pentru săbii.Lamele săbiilor făcute din acel oțel erau foarte dure și rezistente la rupere.

Oţelul din Damasc avea o rezistenţă incredibilă

În secolul al 11-lea, când cruciații au ajuns în Orientul Mijlociu au descoperit săbii care tăiau atât de bine şi care avea o rezistență care-i înspăimânta chiar și pe cei mai curajoși războinici.

Citeste si: VIDEO| Dramele refugiaților care vor în Europa

Însă, în secolul al 13-lea, formula oțelului de Damasc s-a pierdut. Aşadar, metoda de producere a aliajului este văzută azi drept un secret ce aparține trecutului.

Săbiile din oţel din Damasc erau ușor de recunoscut după modelul cu „valuri” caracteristic de pe lame, scrie incredibilia.ro.

Oţelul din Damasc
Oţelul din Damasc[Sursa foto: Business Cover]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De-a lungul timpului, meșteșugarii care făceau săbii, scuturi și armuri au păstrat cu sfințenie secretul cu privire a metodele lor, iar formula oțelului de Damasc era cunoscută doar câtorva persoane.

Citeste si: Siria: Şase morţi în urma atacurilor aeriene israeliene în apropiere de Damasc

Într-o sabie din oţel de Damasc s-au găsit nanotuburi de carbon

În zilele noastre s-au făcut multe încercări de reproducere a oţelului din Damasc, însă nimeni nu a avut succes pe deplin.

Conform unor cercetători din Germania, într-o astfel de lamă s-ar fi găsit nanotuburi de carbon. Unii experți se așteaptă să descopere mai multe nanotuburi în relicve astfel ca acestea să fie analizate mai îndeaproape şi să poată astfel reface oţelul din Damasc.

Citeste si: Atac aerian în Siria: Cinci luptători proiranieni au fost ucişi

Adtfel, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dresda afirmă că aceste nanostructuri sunt rezultatul procesului de forjare.

În prezent, termenul de "oţel de Damasc" este utilizat pentru a descrie un oțel care imită aspectul și rezistența celui de Damasc.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si