Ouă roşii de Înălţare 2022: Tradiţia pe care trebuie să o respectăm în această zi sfânta
Ouă roşii de Înălţare 2022. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri, pe care românii trebuie să le respecte în această zi sfântă!
Ouă roşii de Înălţare 2022: Tradiţia pe care trebuie să o respectăm în această zi sfânta. În religia creștină, există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de sărbătoarea Înălţării Domnului, care s-au transmis din moși strămoși.
Creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului 2022, joi, pe 2 iunie, la 40 de zile de la Învierea Domnului sau Sfintele Paşti.
De Înălţarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii. Apoi, credincioșii merg cu ele la biserică pentru a fi sfințite de preot, după care se împart celor sărmani, împreună cu pâne proaspătă sau alte alimente.
De obicei, la Înălţarea Domnului se organizează o masă festivă ca în ziua de Paşte şi se ciocnesc ouăle vopsite, spunându-se celebra formulă "Hristos s-a înălţat!", iar celălalt răspunde cu "Adevărat s-a înălţat!".
Tradiţia spune că de la Paşti până la Înălţarea Domnului, sufletele morților ajung în Rai pentru că Cerurile sunt deschise.
Citeste si: Sărbătoare 2 iunie 2022: Ce nu este bine să faci de Înălţarea Domnului?
De la sărbătorea Înălțării Domnului și până la Rusalii, oamenii se vor saluta cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În mediul rural, se obișnuiește ca de Înălțarea Domnului, sătenii să poarte la brâu, frunze de nuc și de leuștean, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri, potrivit tradiții-superstitii.ro.
Se crede că oamenii care mor în preajma Înălțării Domnului vor ajunge direct în Rai.
Potrivit unei legende, la Nașterea lui Iisus, cai au făcut gălăgie nechezând, ar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua Înălțării. De aceea Înălțarea Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de Paștele Cailor.
Citeste si: Mesaje de Înălţarea Domnului 2022: Urări creştine pentru ziua de 2 iunie
Sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. Înălțarea Domnului este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie. În aceasta zi se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paști. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.
Însă, ÎPS Bartolomeu Anania afirma că românii folosesc acest salut fie din neștiință, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică. El spunea că noi sărbătorim Paștile cu aserțiunea „Hristos a înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea „Adevărat a înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptată cu îndoieli și necredință.
Însă Înălțarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărțire izvorâtoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim „cu bucurie mare”. Din acest motiv în cărțile de slujbă nu există o salutare similară cu aceea de la Sfintele Paști, potrivit crestinortodox.ro.Citeste si: Sărbători religioase iunie 2022: Calendar ortodox complet
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, în această zi de sărbătoare, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.
„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?
Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.
Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.
Citeste si: Postul Sf. Petru şi Pavel 2022: Câte zile durează în acest an?