VIDEO - Ouăle se vor scumpi cu 30%. Ce spun producătorii
Ouăle vor costa cu până la 30 la sută mai mult în magazine, în această toamnă. Explicația ține de cheltuielile tot mai mari din ferme.
La această fermă din judeţul Mehedinți, peste 18.000 de găini produc aproximativ 17.000 de ouă pe zi. Asta înseamnă că o pasăre produce în medie 6 ouă pe săptămână. Ca să ajungă la un astfel de rezultat are nevoie de cele mai bune condiții.
Un astfel de „lux” se reflectă însă în buzunarul producătorului. Costurile de producție sunt aproape triple față de anul trecut, fapt care îl determină pe fermier să crească prețul.
Cornel Stroescu, proprietarul unei ferme: „Este foarte greu să ne descurcăm astăzi pentru că prețul la oul care pleacă din ferma noastră nu a suferit creșteri foarte mari, o marjă de 8% față de anul trecut. Energia s-a scumpit de 4 ori mai mult, cerealele mai mult ca dublu.”
Citeste si: Pâinea ar putea să coste chiar și 50 de lei. Țara din Europa care se confruntă cu creșteri uriașe de prețuri
Producătorul livrează ouăle direct spre supermarketurile din Mehedinți și din Gorj, cu circa 50 bani/ bucată, iar la raft ajung cu 70-80 de bani.
Scumpirile alimentelor de bază produc un efect de domino și asupra industriei alimentare.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Alina, angajată cofetărie: „Înainte le luam cu 10 lei cartonul, anul trecut, acum le luăm cu 15 lei. Tot ce folosim s-a scumpit, cred că în cofetărie cam dublu. Cam acum o lună de zile prețul oului era 0,60 de bani și acum este 0,70. Ne afectează pentru că noi depindem de clienți, iar dacă pentru clienți au crescut prețurile, salariile au rămas, ei sunt afectați, nu mai pot să consume aceeași cantitate”
Citeste si: Românii vor plăti impozite de patru ori mai mari pentru locuințe
Și prețurile la carne continuă să crească. În acest magazin, de pildă, într-o singură lună, prețul unui kilogram de pulpe de pui a crescut de la 10 lei, la 11,5 lei.
„Nu mai iau două kg de pulpe, iau un kilogram.”
Citeste si: Noi vești despre facturile la energie din această iarnă. Ce se schimbă în Parlament
„Luăm, ia uitați, ficat, ce e mai ieftin, ca să ne încadrăm în banii pe care-i avem.”
În aceste condițiii ne întrebăm când vor stagna creșterile de prețuri, mai ales că rata anuală a inflației a depășit luna trecută 15,3 procente.