In articol:
La această fermă din judeţul Mehedinți, peste 18.000 de găini produc aproximativ 17.000 de ouă pe zi. Asta înseamnă că o pasăre produce în medie 6 ouă pe săptămână. Ca să ajungă la un astfel de rezultat are nevoie de cele mai bune condiții.
Costurile de producție sunt triple față de anul trecut
Un astfel de „lux” se reflectă însă în buzunarul producătorului. Costurile de producție sunt aproape triple față de anul trecut, fapt care îl determină pe fermier să crească prețul. Totuși, anul acesta nu se poate vorbi despre profit.
Cornel Stroescu, proprietarul unei ferme: „Este foarte greu să ne descurcăm astăzi pentru că prețul la oul care pleacă din ferma noastră nu a suferit creșteri foarte mari, o marjă de 8% față de anul trecut.
Citeste si: Pâinea ar putea să coste chiar și 50 de lei. Țara din Europa care se confruntă cu creșteri uriașe de prețuri
Producătorul livrează ouăle direct spre supermarketurile din Mehedinți și din Gorj, cu circa 50 bani/ bucată, iar la raft ajung cu 70-80 de bani.
Crește și prețul la carne
Scumpirile alimentelor de bază produc un efect de domino și asupra industriei alimentare.
Alina, angajată cofetărie: „Înainte le luam cu 10 lei cartonul, anul trecut, acum le luăm cu 15 lei.
Citeste si: Românii vor plăti impozite de patru ori mai mari pentru locuințe
Și prețurile la carne continuă să crească. În acest magazin, de pildă, într-o singură lună, prețul unui kilogram de pulpe de pui a crescut de la 10 lei, la 11,5 lei.
„Nu mai iau două kg de pulpe, iau un kilogram.”
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Noi vești despre facturile la energie din această iarnă. Ce se schimbă în Parlament
„Luăm, ia uitați, ficat, ce e mai ieftin, ca să ne încadrăm în banii pe care-i avem.”
În aceste condițiii ne întrebăm când vor stagna creșterile de prețuri, mai ales că rata anuală a inflației a depășit luna trecută 15,3 procente.