Painea artizanala este la mare cautare in Romania! Afla de ce tot mai multi romani o prefera!
Ne-am rafinat gusturile si am dat uitarii retetele traditionale.
In timp ce patronii brutariilor cu specific frantuzesc abia fac fata valului de clienti, vechile fabrici de paine sunt in pragul falimentului. Si asta pentru ca franzela din copilarie a pierdut de mult teren in fata painii cu maia si a baghetelor pariziene.
Prima vizita pe care o facem este la o brutarie artizanala. Afacerea a fost deschisa in urma cu un an.
"Cele mai cautate tipuri de paine sunt painile cu seminte, painile cu faina integrala, painea cu chabata care este cu ulei de masline si are un gust doesebit, painea fara gluten pe care noi o oferim clientilor, sunt foarte multi doritori!", Adina Mihalcioiu, director brutarie artizanala
Mesele romanilor abunda in paine.
Este un obicei alimentar care ne aduce printre cei mai mari consumatori din Europa la acest capitol. Mancam aproape 7 kilograme de paine, in fiecare luna. Insa, in ultimii ani,gusturile ni s-au mai rafinat si am inceput sa preferam specialitatiile frantuzesti in detrimentul celor traditionale.Asa se face ca multe dintre vatrele clasice au ajuns in pragul falimentului.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Mihai este brutar de ani buni. Lucreaza cu pasiune fiecare sortiment de paine in parte si spune ca oricat de banala ar parea aceasta meserie, iti trebuie multe rabdare.
Pretul unei astfel de specialitati de paine, poate porni de la 5 lei bucata si poate ajunge chiar si pana la 15 de lei, in functie de cantitate.
Paleta de oferte este diversificata, de la paine cu trufe, gorgonzola, seminte de quinoa, pana la paini cu maia salbatica, cu cartofi sau legume confiate.Aparuta in urma cu aproape 4 decenii in Verona, Italia, chabata sau painea cu ulei de masline a devenit tot mai populara in preferintele romanilor. Are in compozitie maia, ceea ce ajuta digestia!
A doua vizita pe care o facem este la o vatra. Georgiana a deschis afacerea, pariind pe apetitul romanilor pentru paine. A crescut de la un an la altul, dar tot ea, spune ca romanii au lasat demult deoparte franzela copilariei.
Asa a ajuns painea noastra cea de toate zilele sa fie parte a unei gastronomii rafinate.