Painea, cel mai consumat aliment la romani, poate fi o bomba pentru sanatate! Simptomele care iti spun sa te opresti sa o consumi
Painea, cel mai consumat aliment la romani, poate fi o bomba pentru sanatate. Medicii trag un semnal de alarma si spun ca ne arata chiar si corpul cand painea ii face rau! Pierdem in greutate, apar durerile abdominale sau balonare.
Painea cea de toate zilele, rumenita pe exterior si moale la interior nu se mai face ca pe vremea bunicii. Din ce in ce mai multe studii arata ca majoritatea produselor de panificatie sunt pline cu E-uri si conservanti. De aceea, cel mai bine e sa cumparati paine proaspata, calda, de la brutarii care respecta vechea reteta
Mirela Branduse -inginer industrie panificatie: “ Pe eticheta sa ne ferim de tot ce este in afara de faina, drojdie, apa si sare. O paine tratata prin coacere nu va avea o valabilitate foarte mare”.
Glutenul, aflat de multe ori in cantitati prea mari in paine, poate fi si el daunator.
Ileana Cotet- specialist in nutritive: “Glutenul este o proteina din grau, ovaz, secara, orz care impiedica absorbtia eficienta a substantelor nutritive si perturba buna functionare a sistemului digestive”.
Intoleranta la gluten, numita si boala celiaca, are simptome dintre cele mai comune, care pot aparea atat la adulti, cat si la copii.
Ceea ce ar parea o simpla balonare poate fi un semnal de alarma, dat chiar de corpul dumneavoastra.
Sincron Gheorghe Lascu –medic: “Aceste manifestari pot imbraca forme diverse atat la copii, femei, barbati si as incepe cu manifestarile digestive care sunt cele mai grecvente. durerile abdominale, scaune diareice, balonare, apoi sunt manifestari neurpsihice cu dureri d ecap, ameteli tulburari de echilibru”.
In astfel de cazuri, aveti doua variante- fie cumparati paine fara gluten, sau o inlocuiti cu produse pline de vitamine cum ar fi fasolea, lintea, meiul sau porumbul.
Atentie, insa. Glutenul se regaseste in multe produse de pe piat: “Ar trebui sa nu mancam painea cu gluten, prajiturile, inghetata, berea chiar pentru ca sunt f daunatoare la cei cu boala celiaca”.
Cele mai sanatoase produse, care nu contin gluten si euri raman fructele, legumele, verdeturile si diverse cereale precum hrisca si quinoa.