De la 1 ianuarie 2023, locuitorii Capitalei ar putea plăti cu 5,1% mai mult pentru taxe și impozite. De altfel, este luată în calcul o bonificație de 10% pentru persoanele care vor achita în totalitate impozitele până la data de 30 martie 2023.

Până la ce dată trebuie să plătești taxele și impozitele locale în 2022

Impozitul pe clădiri

Aceleași reguli ca la impozitul auto se aplică și la impozitul pe clădiri. Mai exact, oricine avea în proprietate o clădire în ultima zi a lui 2021 trebuie să plătească anul acesta impozit pentru ea. De asemenea, impozitul pe clădiri poate fi achitat în două tranșe egale, termenele legale de plată fiind tot 31 martie și 30 septembrie.

Impozitul pe clădiri

Aceleași reguli ca la impozitul auto se aplică și la impozitul pe clădiri. Mai exact, oricine avea în proprietate o clădire în ultima zi a lui 2021 trebuie să plătească anul acesta impozit pentru ea. De asemenea, impozitul pe clădiri poate fi achitat în două tranșe egale, termenele legale de plată fiind tot 31 martie și 30 septembrie.

Impozitul pe mijloacele de transport

Legislația în vigoare stabilește că proprietarul unei mașini e dator cu plata impozitului pe tot anul, dacă la trecerea în respectivul an era proprietar pe acea mașină. Așadar, dacă la 31 decembrie 2021 dețineau o mașină, proprietarii acestora datorează impozit pentru ea în 2022, chiar dacă au vândut-o între timp.

Citeste si: VIDEO- Se scumpesc divorțurile în România. Ce alte taxe se măresc în București

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

De asemenea, impozitul auto se achită anual, în două tranșe egale. Termenele legale, stabilite de Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) la articolul 472, sunt 31 martie și 30 septembrie. Proprietarii de mașini ce plătesc impozitul pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Impozitul pe spațiile nerezidențiale

Acesta se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% (în funcţie de decizia consiliului local) asupra valorii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2016-2020, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în perioada 2016-2020 sau valorii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani.

Impozitul pe terenuri

Ca în cazul primelor două impozite amintite, respectiv cel auto și cel pe clădiri, impozitul pe terenuri e datorat în acest an de cei care le dețineau la 31 decembrie 2021. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.

După cum prevede Codul fiscal, impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

Ce riști dacă nu îți achiți taxele și impozitele locale la timp

Plata impozitelor poate fi ocolită cu ușurință pentru o perioadă de 3-4 poate chiar și 5 ani. Însă după acest timp, lucrurile se întorc împotriva ta. În primul rând, se vor acumula foarte multe datorii și îți va fi foarte greu să le plătești. În al doilea rând, nu vei putea să-ți vinzi bunurile (mașina, terenurile sau locuința) până când nu-ți plătești creanțele la stat. Mai mult de atât, nu poți beneficia de bani de la stat dacă te căsătorești sau nu poți participa la programul rabla pentru electrocasnice.

Citeste si: VIDEO- Profesorii care oferă meditații, vânați de ANAF. Care sunt noile măsuri pentru aceștia

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si