Pe măsură ce evoluția devastatoare a variantei Delta de coronavirus se atenuează în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință încearcă să stabilescă  când și unde COVID-19 va trece la o boală endemică, potrivit interviurilor Reuters cu peste 12 experți epidemiologi de top.

Citeste si: Octavian Jurma susține că majoritatea județelor vor fi sub 3 la mie înainte de sărbători

Avertisment: SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații  

Epidemiologii au remarcat că primele țări care au ieșit din pandemie au avut o combinație de rate ridicate de vaccinare și un nuviel ridicat de imunitate naturală în rândul persoanelor care au fost infectate cu coronavirus, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India.

Dar medicii avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în populațiile nevaccinate, potrivit analizei Reuters.

Citeste si: Bilanț Covid-19, 3 noiembrie: peste 10.000 de cazuri noi și 451 de decese în ultimele 24 de ore

Ce este "scenariul apocaliptic"  

Nimeni nu exclude complet ceea ce unii au numit „scenariul apocalipsei”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care se sustrage imunității câștigate cu greu.

Cu toate acestea, medicii și cercetătorii consultați de Reuters și-au exprimat încrederea că multe țări vor fi lăsat în urmă ce mai rău din pandemie în anul viitor.

„Credem că, de acum până la sfârșitul anului 2022, va fi atins punctul în care obținem controlul asupra acestui virus... unde putem reduce semnificativ bolile severe și decesul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: OMS omologhează de urgenţă vaccinul anticovid Covaxin, primul vaccin dezvoltat şi produs în India omologat de agenţia ONU

"Este îngrijorător să văd că oamenii ies pe străzi ca și cum totul s-a terminat"

Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată. „Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Între timp, ea își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID. „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”. Cazurile și decesele de COVID-19 au scăzut din august în aproape toate regiunile lumii, potrivit raportului OMS din 26 octombrie.

România și Rusia fac excepție în Europa

Europa a reprezentat însă o excepție, varianta Delta făcând ravagii în țări cu o rată scăzută a vaccinării anti-Covid precum Rusia și România, dar și în locuri care au renunțat la purtarea măștii de protecție. 

Varianta Delta a contribuit de asemenea la creșterea numărului de infecții în țări ca Singapore și China, acestea având rate ridicate ale vaccinării însă imunitate naturală scăzută din cauza măsurilor dure de lockdown adoptate de-a lungul pandemiei. 

„Această tranziție va fi diferită în fiecare loc deoarece va fi influențată de nivelul de imunitate al populației, rezultat în urma infectării naturale și, bineînțeles, a distribuției vaccinării care variază(...)

de la țară la țară”, afirmă Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Universitatea Harvard.

Citeste si: Oamenii de știință încearcă tehnologia ARN mesager folosită de vaccinul anti-COVID și pentru tratarea altor boli precum cancer, HIV și malarie

Valul determinat de varianta Delta, în retragere

Chris Murray, un biostatistician de la Universitatea Washington, crede de asemenea că SUA va scăpa în noiembrie de valul alimentat de varianta Delta.

„Vom asista la o creștere foarte modestă în timpul iernii” a cazurilor de COVID-19, spune Murray, adăugând că „dacă nu apar alte variante majore, atunci COVID va începe să se estompeze cu adevărat în luna aprilie”.

Citeste si: Termenul de ridicare a voucherelor pentru cei care se vaccinează a fost prelungit de la 60 de zile la 6 luni. Bugetul a fost și el suplimentat cu 13,8 milioane de lei

Cum se va comporta coronavirusul după pandemie

este așteptat ca SARS-CoV-2 să rămână o cauză majoră de îmbolnăviri și decese timp de ani de zile, la fel ca în cazul altor boli endemice precum malaria. „Endemic nu înseamnă benign”, subliniază Kerkhove.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Unii experți afirmă că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca rujeola, boală care provoacă în continuare focare în rândul populațiilor cu o acoperire scăzută a vaccinării.

Alții consideră însă că boala cauzată de coronavirus va deveni una asemănătoare bolilor respiratorii sezoniere ca gripa. O altă categorie crede că virusul ar putea deveni mai puțin mortal și că va afecta preponderent copiii însă acest lucru ar putea dura decenii.

„Va fi o evoluție graduală”, afirmă Ferguson, adăugând că „vom gestiona acest lucru ca în cazul unui virus mai persistent”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si