Pandemie. Ce semnifică anunţul OMS

Pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. Potrivit OMS, o pandemie este declarată când o boală nouă pentru care oamenii nu au imunitate se răspândeşte în lume peste aşteptări.

Citeste si: Câți români s-au vindecat de coronavirus?

Odată declarată pandemia, este tot mai posibil că răspândirea la nivelul comunităţii va avea loc, iar guvernele şi sistemele sanitare trebuie să se asigure că sunt pregătite.

Pandemie

Pandemie. O epidemie, de cealaltă parte, este o creştere subită a cazurilor unei boli care poate fi atribuită unei ţări sau comunităţi.

Citeste si: VIDEO| Frică și scandal la granițele României

Pandemie. Între pandemiile care au afectat omenirea se numără: H1N1 (2009), HIV (1981), gripa spaniolă (1918), ciuma bubonică (1347) şi varicelă (1870).

Pandemie. Ce trebuie să ai în casă

  • Săpun, șampon și crema hidratantă
  • Dezinfectanți
  • Spirt
  • Soluții de spălat pe jos dezinfectante
  • Apă (deși și apa de la robinet este în ordine). Accentul nu trebuie să cadă pe apă
  • Trusă de prim ajutor: în special bandaje, benzi, peroxid de hidrogen (pentru dezinfectare);
  • Elemente de igienă intimă (absorbante și pampers pentru familiile cu copii)
  • Lapte praf pentru bebeluși
  • Mălai, orez, paste, fasole, cartofi
  • Nuci, alune, caju, fructe deshidratate, batoane de cereale, un borcan de miere
  • Suc de roșii
  • Conserve de carne și pește
  • Vitamine – cele mai importante vitamina C, vitamina D, Echinacea, suplimente cu zinc, bomboane de gât, o sticlă cu albastru de metilen, pastile cu propolis

Pandemie

Pandemie. Până în prezent, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan (China), la finalul anului trecut, peste 118.000 de oameni din mai multe de 110 ţări au fost infectaţi.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Numărul deceselor la nivel mondial a depăşit 4.200.

Citeste si: CORONAVIRUS trăiește cel puțin 12 ore pe suprafața metalică. Ce au descoperit medicii este uluitor

Pandemie. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut: „Nu am mai văzut niciodată o pandemie provocată de un coronavirus”. El a adăugat că totuşi crede că poate fi controlată.

Cel mai recent bilanţ făcut de OMS este: 118.000 de cazuri înregistrate la nivel global în 114 ţări. Mai mult de 90% dintre ele, în China şi Coreea de Sud.

„Optzeci şi una de ţări nu au comunicat niciun caz şi 57 de ţări au comunicat 10 cazuri sau mai puţin”, a spus directorul.

Pandemie

Citeste si: Alertă la Sibiu! Un avion cu 90 de pasageri a venit din zona roșie de coronavirus a Germaniei

Pandemie nu este un cuvânt folosit cu uşurinţă, a adăugat el. „Este un cuvânt care, dacă se foloseşte greşit, poate cauza o frică iraţională sau o acceptare a faptului că lupta s-a încheiat”. Organizaţia aminteşte că folosirea termenului de „pandemie” nu schimbă măsurile care sunt luate şi care trebuie continuate.

„Am făcut evaluarea şi Covid-19 poate fi caracterizat ca o pandemie”, a declarat el.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că „mai multe ţări au demonstrat că acest virus poate fi eliminat şi controlat”.

Citeste si: Ultima oră! Cinci noi cazuri de coronavirus în România. Bilanțul a urcat la 44 de persoane

Pandemie. OMS a amintit că, pentru diminuarea avansării coronavirusului, trebuie avute în vedere cinci puncte cheie: prevenţia, pregătirea, sănătatea publică, conducerea politică şi oamenii.

„Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, este o criză care va afecta toate sectoarele- astfel că toate sectoarele şi toţi oamenii trebuie să participe la luptă”, a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si