Close sidebar
Close sidebar

Papa Benedict al XVI-lea, condus pe ultimul drum la Vatican. Este înmormântat în trei sicrie

Zeci de mii de oameni au participat joi, 5 ianuarie, în Piaţa Sf. Petru, la înmormântarea Papei Emerit Benedict al XVI-lea oficiată de succesorul său Francisc, o premieră în istoria recentă a Bisericii.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Papa Benedict al XVI-lea a fost condus joi pe ultimul drum. Ceremonia funerară, care a avut loc în Piața Sfântul Petru de la Vatican, a fost oficiată de Papa Francisc.

Citește și: FOTO Vaticanul a făcut publice primele imagini cu trupul neînsuflețit al Papei Benedict al XVI-lea

Fostul  Papă Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă într-o mănăstire din Vatican, la vârsta de 95 de ani, a cerut iertare, în  testamentul spiritual publicat după moartea sa, de la cei pe care i-a „rătăcit” de-a lungul vieții sale.

Citește și:  A murit Papa Emerit Benedict

Papa Benedict  a fost singurul papă cu origini germane din ultima jumătate de mileniu și primul pontif din aproape 600 de ani care a demisionat din funcție, în loc să rămână papă pe viață.

Papa Benedict al XVI-lea, înmormântat în trei sicrie

Pontiful va fi înmormântat sub Bazilica Sfântul Petru într-un sicriu de chiparos, alături de monede, medalii și un tub de plumb sigilat care conține un act de înmormântare.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Așa cum prevede tradiția, Papa Benedict al XVI-lea va fi pus în trei sicrie. După cel de lemn de chiparos, urmează unul de zinc și încă unul din lemn. 

În sicriu se vor afla, de asemenea, o relatare scrisă a papalității sale istorice, cunoscută sub numele de rogito, monedele bătute în timpul pontificatului său și stola pallium, veșmântul religios purtat peste roba papei. 

În timpul priveghiului, Benedict al XVI-lea nu a purtat însemne papale. Vor fi adăugate însă în sicriul său, înainte de înmormântare, conform Publika. În mod obișnuit, în timpul sicriului deschis publicului este adesea expus un toiag de argint cu un crucifix, sau un pallium, o bandă din țesătură de lână purtată în jurul gâtului de către papi și arhiepiscopi

pentru a semnifica rolul lor de păstori ai turmelor lor.

Ultimele cuvinte ale Papei Benedict al XVI-lea

„Jesus, ich liebe dich” (Iisuse, te iubesc) au fost ultimele cuvinte rostite de Papa Benedict al XVI-lea,  potrivit reporterului argentinian de la Vatican Elisabetta Piqué de la La Nacion.

Jurnalista, considerată a avea surse foarte bune la Vatican, indică faptul că Papa Francisc s-a dus imediat la patul predecesorului său de îndată ce acesta a murit, el fiind printre primii care s-au aflat la căpătâiul defunctului Suveran Pontif.

Când Papa Benedict și-a dat ultima suflare la ora locală 9:34, arhiepiscopul Georg Ganswein, secretarul său, l-a sunat pe Papa Francisc pentru a-l informa despre deces.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Zece minute mai târziu, fostul arhiepiscop de Buenos Aires a fost primul care a ajuns la căpătâiul lui Benedict pentru a oferi o ultimă binecuvântare și pentru a se ruga în tăcere lângă trupul său, deja fără viață.

Benedict al XVI-lea, care şi-a anunţat demisia din funcţie după 8 ani de pontificat, în 2013 din cauza stării de sănătate în declin, a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani, în mănăstirea din grădinile Vaticanului.

La slujba de înmormântare sunt așteptați să participe șefi de stat și de guverne din întreaga lume, precum și înalți reprezentanți ai cultelor religioase.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI