In articol:
- Ce a spus Papa Francisc despre riscul unui război nuclear
- Papa Francisc: „Folosirea energiei atomice în scopuri de război este imorală"
- Ce s-a întâmplat în "criza rachetelor din Cuba", în 1962
Papa Francisc a transmis mesajul său la conferința internațională de la Oslo care a comemorat cea de-a 60-a aniversare a influentei enciclice "Pacem in Terris" a Papei Ioan al XXIII-lea.
Papa Francisc a spus, în mesajul său, prezentat de Vatican News, că actuala conferință "Pacem in Terris" are loc „în vreme ce lumea noastră continuă să fie în strânsoarea unui al treilea război mondial".
Citește și: Papa Francisc: "Să o implorăm pe Maica Domnului pentru pace în Ucraina"
Potrivit Severanului Pontif, este vorba de un război mondial purtat fragmentat și, în cazul tragic al conflictului din Ucraina, "nu fără amenințarea de recurgerea la armele nucleare”.
Ce a spus Papa Francisc despre riscul unui război nuclear
Papa Francisc a făcut o comparație între momentul prezent și momentul crizei rachetelor cubaneze din octombrie 1962, când lumea era periculos de aproape de distrugerea nucleară.
El a cerut participanților la conferință să se concentreze asupra secțiunilor din "Pacem in Terris" care abordează dezarmarea și modalitățile de a realiza o pace de lungă durată.
Pontiful de la Vatican a spus că „o lume fără arme nucleare este posibilă și necesară”conform TRT World.
Papa Francisc: „Folosirea energiei atomice în scopuri de război este imorală"
Șeful Bisericii catolice și-a amintit, de asemenea, declarația sa de la Memorialul Păcii de la Hiroshima din 2019, când a spus că „folosirea energiei atomice în scopuri de război este imorală, la fel cum deținerea de arme nucleare este imorală”.
În ceea ce privește armele convenționale, el a spus că acestea „ar trebui folosite doar în scopuri defensive și nu direcționate către ținte civile”.
„Sper că o reflecție susținută asupra acestei chestiuni va duce la un consens că astfel de arme, cu puterea lor distructivă imensă, nu vor fi folosite într-un mod care să provoace, în mod previzibil, 'vătămare superfluă sau suferință inutilă', pentru a folosi cuvintele Declarația de la Sankt Petersburg”, a spus Papa Francisc.
În încheiere, Papa a amintit cuvintele predecesorului său, Sfântul Ioan al XXIII-lea, la încheierea Pacem in Terris, rugându-se ca, „prin puterea și inspirația lui Dumnezeu, toate popoarele să se îmbrățișeze ca frați și surori, și ca pacea după care tânjesc să înflorească și să domnească printre ei”.
Ce s-a întâmplat în "criza rachetelor din Cuba", în 1962
Criza rachetelor cubaneze a fost o confruntare între Uniunea Sovietică și Statele Unite în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba.
Criza a început la 14 octombrie 1962 și a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962.
Această criză a fost privită ca fiind momentul când Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial.
Estimarea făcută chiar de președintele John F. Kennedy a fost că probabilitatea unui război nuclear a fost de aproape 50%.