Papa Francisc i-a cerut Rusiei să revină la acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră, prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale maritime, în ciuda războiului în curs.
Papa i-a îndemnat pe credincioși să se roagen pentru Ucraina
"Fac apel la frații mei, la autoritățile din Federația Rusă, pentru ca inițiativa de la Marea Neagră să fie reluată și pentru ca grânele să fie transportate în siguranță", a spus Francisc în timpul discursului său săptămânal.
Prețurile globale ale grâului au crescut vertiginos de când Rusia a renunțat la acest pact, care a fost negociat de Națiunile Unite și Turcia în iulie 2022, și a început să vizeze porturile ucrainene și infrastructura de cereale de la Marea Neagră și de pe Dunăre.
Rusia a renunțat la acordul privind Marea Neagră la 17 iulie, după ce a declarat că nu i-au fost îndeplinite cererile de relaxare a sancțiunilor asupra propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte. De asemenea, Moscova s-a plâns că nu au ajuns suficiente cereale în țările sărace.
Adresându-se mulțimii din Piața Sfântul Petru, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să continue să se roage "pentru Ucraina, unde războiul distruge totul, chiar și grânele", numind acest lucru "o gravă insultă la adresa lui Dumnezeu".
Volodymyr Zelenskiy, de acord cu spusele Papei
Liderul celor aproape 1,4 miliarde de catolici din lume a spus că "strigătul a milioane de frați și surori care suferă de foame se ridică spre cer". Într-un mesaj pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a salutat cuvintele lui Francisc.
"Reacția liderilor religioși ai lumii la teroarea rachetelor rusești și la distrugerea produselor agricole ucrainene este extrem de importantă pentru a proteja întreaga lume, și în special popoarele din Africa și Asia, care suferă cel mai mult de amenințarea foametei, de o criză alimentară", a scris el.
Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin s-a oferit să aprovizioneze Africa cu cereale, unele dintre ele gratuit, dar președintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a răspuns că acest lucru "s-ar putea să nu fie suficient".
De la izbucnirea conflictului din Ucraina, anul trecut, Francisc a condamnat în mod repetat războiul de agresiune al Rusiei, dar a încercat, de asemenea, să mențină un canal de comunicare deschis cu Moscova, cu rezultate aparent limitate. În mai, el l-a însărcinat pe șeful conferinței episcopale italiene, cardinalul Matteo Zuppi, să acționeze ca emisar de pace. Zuppi a fost până acum la Kiev, Moscova și Washington și lucrează la repatrierea copiilor din Rusia și din zonele controlate de Rusia în Ucraina.