Papa Francisc: "Să o implorăm pe Maica Domnului pentru pace în Ucraina"
Papa Francisc a declarat marți 15 august, de marea sărbătoare a creștinătății dedicată Fecioarei Maria, că toți credincioșii își pun speranța în ajutorul Maicii Domnului pentru oprirea războiului din Ucraina.
Ziua de 15 august îi unește pe creștinii ortodocși și pe cei catolici într-o mare sărbătoare dedicată Fecioarei Maria. Este una din cele mai vechi celebrări mariane ale creștinătății, menționată deopotrivă în Răsărit și în Apus încă din secolele VI-VIII.
Sărbătoarea din 15 august poartă nume oarecum diferite și totuși complementare: „Adormirea Maicii Domnului”, în ortodoxie, și „Ridicarea la cer a Maicii Domnului” (Solennita dell'Assunzione sau „Solemnity of the Assuption of the Blessed Virgin Mary” în țările de limbă engleză).
Atât ortodocșii, cât și catolicii celebrează evenimentul „ieșirii din această lume” a Fecioarei Maria, mama lui Iisus, adică al trecerii Maicii Domnului de la viața pământească la viața cerească.
Papa Francisc, rugăciune către Fecioara Maria pentru stoparea războiului din Ucraina
Papa Francisc a invocat numele Fecioarei Maria într-o pledoarie pentru pace în Ucraina, potrivit agenției Ansa.it.
"Astăzi îi încredințăm Fecioarei Maria în Rai pledoaria pentru pace în Ucraina și în toate regiunile sfâșiate de război, din păcate sunt multe. Zgomotul armelor îneacă încercările de dialog. Legea forței prevalează asupra forței legii.
Dar să nu ne descurajăm, să continuăm să sperăm și să ne rugăm pentru că Dumnezeu, El este Cel care călăuzește istoria, care ne ascultă”, a spus Papa Francisc la Vatican.
Cel mai mare pelerinaj din țară, de Sfânta Maria Mare
Creștinii prăznuiesc astăzi Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an. La Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, sunt aproximativ 40.000
de credincioși care participă la slujbă. Este cel mai mare pelerinaj de la noi din țară.
"Sunt mii de credincioși la Mănăstirea Nicula. Cu toții au venit să se roage la icoana Maicii Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni. Aseară, icoana a fost scoasă din biserică și adusă într-o procesiune importantă pe altarul de vară al mănăstirii. După ceremonialul religios aceștia vor fi serviți cu mii de porții de mâncare gătită chiar aici în bucătăria mănăstirii.
Au fost zeci de mii de oameni în aceste zile aici la Mănăstirea Nicula. Au venit din toate colțurile țării, unii chiar de la sute de kilometri distanță, dar înainte să plece spre case oamenii se mai așează o dată la coadă ca să se mai închine la icoană.
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din an. În această zi aici, în Tansilvania există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică de dimineață fructe: struguri și prune.
De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină pe care le duc la biserică așezându-le la icoane. În modul acesta se crede că familiile lor vor fi protejate de boli și de necazuri. Și femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru a le proteja pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască copii sănătoși.”, a transmis Silvia Cseh, corespondent Kanal D.