In 2015, Suveranul Pontif preciza in cea de a doua scrisoare enciclica a sa, „Laudato Si”: „Oamenii au o sensibilitate ecologica tot mai mare, dar nu au reusit sa-si schimbe obiceiurile nocive de consum, care par sa creasca tot mai mult. Un exemplu simplu este utilizarea tot mai mare a aerului conditionat. Piata, care beneficiaza imediat de pe urma vanzarilor, stimuleaza cererea din ce in ce mai mare. Daca cineva ar privi din afara lumea noastra, ar fi uimit de un astfel de comportament care se dovedeste a fi autodistructiv”.
Piata aparatelor de aer conditionat, la care facea referire Papa, se preconizeaza ca va ajunge pana in anul 2020 la valoarea de 24,28 miliarde de dolari, an de an aparand aparate tot mai performante, asa cum este aer conditionat Daikin (companie care in Romania are o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro) sau aer conditionat Gree (1 din 3 aparate de aer conditionat vandute in lume este Gree).
Cei care nu s-au sfiit sa ii dea replica Papei Francisc au fost jurnalistii de la publicatia Chicago Tribune. „Oricat de infailibil ar putea fi Papa Francisc in chestiuni spirituale, pur si simplu nu are dreptate in legatura cu aerul conditionat”, scriau ziaristii americani.
Coincidenta a facut ca in luna iulie 2015, cand a aparut mesajul papei, s-au implinit 20 de ani de cand in Chicago au murit aproape 800 de persoane din cauza caniculei. Multe dintre persoanele care si-au pierdut viata atunci, ajungand la Spitalul din Chicago, erau varstnici, saraci si, cel mai important, nu aveau aer conditionat in casele lor.
„Doi pacienti se remarca, in special, in mintea mea, pentru ca amandoi au avut de fapt o insolatie grava si au murit in timp ce erau internati. Cand au fost primiti in spital, temperaturile corpului lor erau normale, dar au murit deoarece, la acea data, nu exista aer conditionat in spital si temperaturile corpului lor au urcat ulterior la mai mult de 42 de grade”, marturiseste pentru Chicago Tribune medicul Cory Franklin.
Doctorul mai povesteste ca in 1995, in Spitalul din Chicago, situatia a fost terifianta: pacientii cu febra foarte mare erau scaldati in baie de apa rece pentru a reveni la temperatura normala, insa acest lucru nu a fost posibil si in cazul persoanelor in varsta, imobilizate la pat, care sufereau si de alte afectiuni.
Dupa ce spitalul orasului a fost reabilitat si dotat cu instalatie de aer conditionat, chiar daca verile toride au continuat, nu s-a mai inregistrat niciodata o mortalitate similara cu anul 1995. Mai mult, autoritatile au avut grija ca in zilele caniculare sa duca persoanele sarace in adaposturi cu aer conditionat. Studiile au aratat ca mortalitatea in timpul valurilor de caldura americane a scazut cu 80% din anul 1960, iar asta se explica prin adoptarea sistemelor de aer conditionat.
De cealalta parte, jurnalistii americani arata ca in doar cateva luni, mai mult de 3.000 de persoane murisera ca urmare a temperaturilor severe din Pakistan si din subcontinentul indian. Niciuna din victime nu avea acces la electricitate si, evident, la aer conditionat.
Cu toate acestea, resedinta Papei Francisc- Domus Sanctae Marthae si Arhivele Secrete ale Vaticanului, unde documentele trebuie protejate la o anumita temperatura, sunt dotate cu aer conditionat, au mai subliniat ziaristii americani.