Parcul Păcii va uni România și Ucraina
România și Ucraina ar putea fi unite printr-un Parc Național al Păcii care să cuprindă păduri din ambele părți.
România și Ucraina ar putea fi unite printr-un Parc Național al Păcii, care să cuprindă păduri, atât din țara noastră, cât și din țara vecină.
Citeste si: Cum ne afectează sănătatea mentală războiul dintre Rusia și Ucraina? Răspunsul medicilor
Ideea unui Parc Național al Păcii vine din partea societății civile și a oamenilor de știință din zona Sucevei.
"Avem cea mai bună legătură carpatică cu Ucraina, și cu Serbia, dar aici și ca mod de locuire se continuă. E similitudine între cele două granițe. Ar fi un prim pas de colaborare cu Ucraina în domeniul mediului, adică mi se pare o chestie foarte bună.
Citeste si: Șef al spionajului american: Comportamentul lui Putin s-a schimbat după 2 ani de izolare în pandemie
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Populația este asemănătoare, dacă vrem să discutăm cu cei de peste graniță se vor înțelege foarte bine, pentru că aici este o populație huțulă vorbitoare de ucraineană, un mixt cu Slovacă și așa mai departe. Practic, noi cu Ucraina împărțim cel mai bine mediul carpatic, ca relief, dacă trecem granița, relieful e la fel, pădurea e la fel, oamenii sunt aceiași, au aceleași tradiții, au aceleași îndeletniciri.", spune Marcel Mîndrescu, geograf la Universitatea din Suceava
"Un parc național înseamnă oportunități, înseamnă că oamenii locului vor avea șansa de a pune în valoare tradiția și natura într-un fel în care vor prosperă. Cred că un parc național între Ucraina și România va fi o poveste ce va face înconjurul lumii.
Pentru ca Parcul Național al Păcii să devină realitate, este nevoie de voință din partea oamenilor de știință, dar și de voință politică. Autoritățile județene spun că agreează acest proiect. Ar putea ajuta și comunitatea locală prin dezvoltarea turismului.", spune Gabriel Păun, președinte Agent Green.
Citeste si: Jurnaliști sechestrați de forţele ruse din Melitopol. Au fost eliberați după câteva ore
"Ne-am gândit ca pe lângă parc, să facem traseul păcii. Acest traseu va urma întreg lanțul carpatic, Cehia, Polonia, Ucraina, va trece pe aici în România și se va termina în Serbia." , mai adaugă acesta.