Fost medic veterinar, hirotonit la 39 de ani și ajuns iconom stravrofor pentru meritele sale duhovnicești, părintele Ganciu mai are o  mare pasiune: este pasionat de lingvistică, etnologie și antropologie. În acest sens, parohul lucrează de peste 20 de ani la o lucrare despre originile poporului român.

Ca în fiecare noapte, și pe 26 iunie, părintele Ganciu s-a retras în camera sa de studiu a casei parohiale.

Părintele s-a adâncit astfel în rugăciune și în plăcuta muncă de cărturar, însă din senin, la miezul nopții, becul la care citea s-a stins. Observând lumina de afară, părintele și-a dat seama că e o problemă. Doar la el era lumina stinsă, iar pâlpâirile roșiatice și un miros bizar de ars l-au determinat să iasă de afară. Aici, avea să constate că o anexă a casei, atelierul, luase foc și flacările erau înălțate deja peste acoperiș. 

Într-un minut, părintele și-a alertat soția și soacra în vârstă de 88 de ani. Totul într-un calm deplin, cu ghidare spirituală. Nu mult a trecut și casa devenise un rug imens. Toată munca de o viață a părintelui Emanuel Ganciu era distrusă de flăcări. Părintele nu a strâns averi, nu a cerut niciodată ceva cuiva, iar marea sa pasiune au fost cărțile. Mii de volume se mistuiau în fața sa alături de manuscrisele la care lucra de peste 20 de ani. 

Citeste si: A fost ales noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Soția preotului apelase 112 pentru a chema pompierii încă din momentul în care părintele i-a dat vestea cea tristă. 45 de minute mai târziu, aceștia au venit. Iar ceea ce focul nu a apucat să distrugă a fost distrus de apă. Decenii de muncă și efort s-au dus într-o clipită, iar munca părintelui se făcuse scrum.

Chiar și așa, părintele Ganciu vede nefericitul accident ca pe un mod prin care Dumnezeu lucrează prin oameni. Asta pentru că, după incendiu, a observat cât de mulți oameni are aproape.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Nu vreau să pozez în mare sfânt, dar necazul acesta s-a transformat în bucurie când am văzut nu numai prieteni, dar și oameni necunoscuți, care au sărit în ajutor. Fiecare cu cât a putut. Vezi dăruirea, vezi sufletul din spatele acelui ajutor. Cum să nu te bucuri? A sunat-o pe soție cineva din Maramureș. Au găsit numărul pe Internet și au spus că vor să ajute. E o bucurie. Plus faptul că ne-a dat Dumnezeu tăria să trecem peste. Nici soția nu a fost distrusă sau foarte afectată. Parcă ne-ar fi durut mai mult dacă era casa altuia, ne era milă pentru el. Când am ieșit din casă, îmi ardea fața. Când am coborât de pe ultima treaptă, lângă noi a căzut, ca în filme, o grindă în flăcări. Nu ne-a atins o scânteie. Deși noi am pierdut aproape tot nu am avut nici cea mai mică arsură sau să fim afectați psihic.

E mâna lui Dumnezeu aici!", ne-a spus părintele Ganciu.

Citeste si: Rugăciunea către Sf Ilie pentru alungarea relelor și bolilor

Când ți se întâmplă un astfel de necaz, e foarte probabil să fii debusolat, să cauți vinovați sau să ai nevoie de o perioadă să-ți revii. Nu a fost însă și cazul părintelui Ganciu. Duminică, la câteva zeci de ore distanță de la nefericitul accident, preotul Ganciu a mers la slujbă și spovedanii ca și cum nimic rău nu s-ar fi întâmplat.

"Ce vină aveau bieții enoriași că mi-a luat mie foc casa? Slujba trebuia ținută și păcatele spălate”, spune el, adăugând că bunurile materiale sunt doar anexe trecătoare ale unui suflet pe pământ.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Cu o modestie incredibilă, duhovnicul s-a mutat acum temporar la fiul său, tot Emanuel și tot preot, alături de o familie numeroasă, mai ales copii. În total sunt peste 20 de suflete.

Citeste si: Icoana care „te scapă” de coronavirus a fost adusă la Sibiu

Aici am fost așadar întâmpinați de părintele Ganciu. Are alături și putinele cărți și manuscrise rămase ca prin miracol după incendiu. Biblii- printre care primul document al limbii române moderne, celebra ”Biblie de la București” din 1688 re-editată după 300 de ani în 1988- și manuscrisele lui. Lucrarea de masterat, studii, notițe migălite peste dicționare și cărți de lingvistică și istorie, acum sunt încă lizibile și recuperabile. Un trecut care s-a încăpățânat să reziste. 25 de ani de muncă în care părintele a cercetat originile poporului român.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si